Τα ΜΣΑΦ είναι η πιο διαδεδομένη ομάδα παυσίπονων παγκοσμίως, για καταστάσεις, όπως η κεφαλαλγία και ο πυρετός, η αρθρίτιδα και οι πόνοι περιόδου. Στην κατηγορία περιλαμβάνονται από την ασπιρίνη, μέχρι την ιβουπροφαίνη, τη ναπροξένη και την σελεκοξίμπη. 

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερες από 30.000 άτομα με υπέρταση, όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Hypertension και διαπίστωσαν ότι όσοι έπαιρναν ΜΣΑΦ για τουλάχιστον τρεις μήνες είχαν 32% μεγαλύτερες πιθανότητες χρόνιας νεφρικής νόσου, από εκείνους που δεν έπαιρναν τα συγκεκριμένα αναλγητικά. 
Επιπλέον, τα άτομα που έπαιρναν ΜΣΑΦ πάνω από μια φορά την ημέρα είχαν 23% μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιας νεφρικής νόσου. Ακόμα, δε, και αν χρησιμοποιούσαν ΜΣΑΦ για διάστημα λιγότερο από τρεις μήνες, εξακολουθούσαν να έχουν 18% υψηλότερο κίνδυνο. 
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα ΜΣΑΦ μπαίνουν στο μικροσκόπιο. Όμως, αν και στο παρελθόν κάποιες έρευνες τα είχαν συσχετίσει με εξασθενημένη νεφρική λειτουργία, τα αποτελέσματα ήταν αντικρουόμενα και δεν παρέβλεπαν τις επιπτώσεις στα άτομα με υπέρταση, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νεφρική βλάβης. 

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η διάρκεια χρήσης των ΜΣΑΦ παίζει ρόλο στη χρόνια νεφρική νόσο στα άτομα με υπέρταση. Οι γιατροί θα πρέπει να εξετάζουν με προσοχή την χορήγηση των συγκεκριμένων φαρμάκων σ’ αυτή την ομάδα ασθενών και να παρακολουθούν στενά τη νεφρική τους λειτουργία» σημειώνουν οι ερευνητές. 

Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία, περίπου ένας στους τρεις ενήλικες πάσχει από υπέρταση, πάθηση που επηρεάζει την καρδιά και τα αγγεία και μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική ανεπάρκεια και άλλα προβλήματα υγείας. 
Τα νεφρικά προβλήματα στους πάσχοντες από υπέρταση είναι συχνότερα. Αυτό συμβαίνει διότι οι νεφροί τους είναι γεμάτοι από πυκνά αιμοφόρα αγγεία, που μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες αίματος. Η ανεξέλεγκτη υπέρταση μπορεί να καταστρέψει τις νεφρικές αρτηρίες, περιορίζοντας την αιμάτωση των νεφρών.