Είναι γεγονός ότι οι γιατροί "φωνάζουν" εδώ και αρκετά χρόνια να κόψουμε το κάπνισμα, να αδυνατίσουμε, να βάλουμε την άσκηση στη ζωή μας, να αποφεύγουμε το κόκκινο κρέας και το πολύ αλκοόλ, γιατί όλες αυτές οι καθημερινές συνήθειες έχουν, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, συσχετιστεί με την εμφάνιση καρκίνου.

Όμως απευθύνονται σε "ώτα μη ακουόντων", καθώς πολλοί άνθρωποι υιοθετούν τη νοοτροπία "μια ζωή την έχουμε" και κλείνουν τ' αυτιά τους στις συστάσεις. Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Harvard, πάντως, ήταν σαφείς. Ένας πραγματικά υγιεινός τρόπος ζωής - χωρίς περιοδικές ατασθαλίες - θα μπορούσε να προλάβει έως το 40% όλων των νέων περιστατικών καρκίνου και να αποτρέψει περίπου τους μισούς πρόωρους θανάτους (50%) εξαιτίας της νόσου.

Ανέλυσαν τους ιατρικούς φακέλους 135.910 ανδρών και γυναικών, διαπιστώνοντας ότι τα δυσάρεστα θα αποφεύγονταν, εάν ολόκληρος ο πληθυσμός:

* Δεν κάπνιζε ποτέ.

* Γυμναζόταν με μέτρια ένταση (π.χ. γρήγορο περπάτημα) επί τουλάχιστον 2,5 ώρες την εβδομάδα ή με υψηλή ένταση (π.χ. τζόγγινγκ) επί 75 λεπτά την εβδομάδα.

* Περιόριζε την κατανάλωση αλκοόλ σε 1 ή 2 ποτά την ημέρα για γυναίκες και άνδρες, αντιστοίχως.

* Διατηρούσε το σωματικό βάρος του στα επίπεδα του φυσιολογικού και του λίγου υπέρβαρου, δηλαδή είχε Δείκτη Μάζας Σώματος από 18,5 έως 27,5.

Εάν όλοι ακολουθούσαν αυτές τις συμβουλές, θα μειώνονταν μεταξύ άλλων:

* Κατά τουλάχιστον 80% οι θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα

* Κατά 45% οι θάνατοι από καρκίνο της ουροδόχου κύστεως

* Κατά 41% οι θάνατοι από καρκίνο του νεφρού

* Κατά 28% οι θάνατοι από καρκίνο του παχέος εντέρου

* Κατά 21% οι θάνατοι από καρκίνο του προστάτη

* Κατά 12% οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού

Μόνο το κάπνισμα, λένε οι ίδιοι ερευνητές, προκαλεί το 48,5% των θανάτων από 12 καρκίνους.

«Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν την καθοριστική σημασία των παραγόντων του τρόπου ζωής για τον κίνδυνο του καρκίνου, γι' αυτό η πρόληψη πρέπει να αποτελεί πάντα προτεραιότητα» δήλωσαν οι ερευνητές.