Αυξάνονται ανησυχητικά οι παιδικοί καρκίνοι του θυρεοειδούς και φταίει η διατροφή, αλλά και οι ουσίες στα πλαστικά μπουκάλια και μπιμπερόν. Οι παιδικοί θυρεοειδικοί καρκίνοι καταγράφουν ανησυχητική αύξηση, κυρίως από τους ορμονοδιαταρράκτες, με τους οποίους έρχονται σε επαφή με τα παιδιά, όπως η ουσία δισφαινόλη στα πλαστικά μπουκάλια των μπιμπερόν.

Όπως εξήγησαν οι ειδικοί σε συνέντευξη τύπου, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Θυρεοειδή, για τον θυρεοειδικό καρκίνο ενοχοποιείται η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης και γλουτένης και το κάπνισμα. Επίσης μελέτες ενοχοποιούν τα παρασιτοκτόνα και συστήνουν στις εγκύους αποφυγή επαφής ή κατανάλωσης τροφίμων επιμολυσμένων με ορμονοδιαταρράκτες. Στην εγκυμοσύνη, κόκκινο συναγερμό χτυπά και η εμφάνιση αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας στη μητέρα, ειδικά στο πρώτο τρίμηνο καθώς υπάρχει κίνδυνος να γεννηθεί το μωρό με μειωμένο IQ. Ο καρκίνος του θυροειδούς είναι ο 2ος συχνότερος στις γυναίκες. 

Οι διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε πολλά συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Ο πολύτιμος αυτός αδένας είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς παράγει δύο ζωτικής σημασίας ορμόνες: τη θυροξίνη (Τ4) και την τριιωδοθυρονίνη (Τ3). Αυτές, με τη σειρά τους, ρυθμίζουν απαραίτητες κυτταρικές λειτουργίες για την κατανάλωση ενέργειας στους ιστούς.

Τις τελευταίες δεκαετίες - ειδικά μετά το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ - τα περιστατικά στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλες χώρες, έχουν αυξηθεί δραματικά. Δυσλειτουργία του αδένα εμφανίζεται, ήδη, από τη σχολική ηλικία, ιδιαίτερα σε κορίτσια. Οι γυναίκες είναι, έτσι κι αλλιώς, πιο επιρρεπής στο πρόβλημα. 

Όπως εξήγησαν Έλληνες ειδικοί, η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Ηashimoto είναι σήμερα η πιο συχνή νόσος του θυρεοειδούς και αποτελεί την κύρια αιτία υποθυρεοειδισμού, ιδιαίτερα στον γυναικείο πληθυσμό, στον οποίο παρουσιάζει τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερη συχνότητα από ό,τι στους άνδρες. Την ίδια στιγμή σημειώνεται σημαντική άνοδος των ποσοστών της αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας και στα παιδιά. Για τον λόγο αυτό, φέτος η διεθνής εβδομάδα υποστήριξης των ασθενών με νόσους του θυρεοειδούς είναι αφιερωμένη στα παιδιά. 

Ανοδική πορεία καταγράφει παγκοσμίως και η επίπτωση του καρκίνου του θυρεοειδούς, ο οποίος υπολογίζεται ότι το 2019 θα αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες, με παράλληλο ετήσιο κόστος διαχείρισης τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ταυτόχρονα τα θυρεοειδικά νοσήματα αποτελούν την δεύτερη πιο συχνή διαταραχή στην εγκυμοσύνη, κατά τη διάρκεια της οποίας εκτιμάται ότι θα εμφανιστεί έκδηλος υποθυρεοειδισμός σε ποσοστό 0.3 – 0.5%, υποκλινικός θυρεοειδισμός σε ποσοστό 2 – 3% και υπερθυρεοειδισμός σε ποσοστό 0.1 – 0.4%.   

Επιπλέον αυτοάνοσες δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς είναι κοινή αιτία τόσο του υπερθυρεοειδισμού, όσο και του υποθυρεοειδισμού στις εγκύους, ενώ η νόσος Graves αποτελεί το 85% των περιπτώσεων υπερθυρεοειδισμού και η θυρεοειδίτιδα Hashimoto την πιο κοινή αιτία υποθυρεοειδισμού μεταξύ τους.       

Στις Η.Π.Α. οι ασθενείς με νόσους του θυρεοειδούς ανέρχονται σε 30 εκατομμύρια, ενώ άλλα 20 – 30 εκατομμύρια δε γνωρίζουν ότι πάσχουν και θα εκδηλώσουν την πάθησή τους μέσα στα επόμενα χρόνια. Ανάλογοι αριθμοί ισχύουν και στη χώρα μας, με τους πάσχοντες από θυρεοειδικά νοσήματα να ανέρχονται σε περίπου ένα εκατομμύριο.

Συμπτώματα, θεραπεία, δράσεις

Τα συμπτώματα των θυρεοειδικών παθήσεων είναι πολλές φορές ήπια, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, και συχνά γίνονται αντιληπτά μόνο μετά από προσεκτική κλινική εξέταση. Παράλληλα, το κοινωνικό κόστος των νοσημάτων αυτών είναι σημαντικό, καθώς, πρόσφατα, σε μια ανάλυση από τη Δανία αναφέρθηκε ότι ασθενείς με θυρεοειδοπάθειες απέχουν από τη δουλειά τους περίπου τρεις φορές περισσότερο από τους υγιείς, ιδιαίτερα τον πρώτο χρόνο μετά τη διάγνωση της νόσου τους. 

Σε ό,τι αφορά στη θεραπευτική αντιμετώπιση, αυτή πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο με φαρμακευτική αγωγή. Ιδιαίτερα για τον υποθυρεοειδισμό, η θυροξίνη είναι, σύμφωνα και με όλες τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, η πρώτη επιλογή στη θεραπεία του. Στην χώρα μας έχουμε αρκετά σκευάσματα θυροξίνης, σε διάφορες δοσολογίες και έκδοχα σταθερά και αξιόπιστα, έτσι ώστε να παρέχεται στον θεράποντα γιατρό η δυνατότητα εξατομίκευσης της αγωγής. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και θυροξίνη σε υγρή μορφή σε μαλακή κάψουλα, η οποία μπορεί να αποτελεί μια καλή επιλογή σε ασθενείς με γαστρεντερικές διαταραχές και σύνδρομο δυσαπορρόφησης. 

Η Ευρωπαϊκή Θυρεοειδική Εταιρία (ΕΤΑ) έχει καθιερώσει από το 2008 την 25η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς. Η ημέρα αυτή έχει υιοθετηθεί από όλες τις «αδελφές» Θυρεοειδικές Εταιρείες (Αμερικανική, Λατινοαμερικανική και Ασιατική). Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα 2016, το Τμήμα Θυρεοειδούς (ΤΘ) της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (Ε.Ε.Ε.) – Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων (Π.Ε.Ε.) διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων, με στόχο την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου Ελληνικού κοινού πάνω σε θέματα που αφορούν στις παθήσεις του θυρεοειδούς και τις σοβαρές επιπτώσεις τους στη σωματική, αλλά και, συχνά, στην ψυχική υγεία των ασθενών. Κυρίως, όμως, μεριμνά για την ορθή ενημέρωση των πολιτών στην πρόληψη, μέσω ενός τακτικού ελέγχου του θυρεοειδούς. 

Οι φετινές δράσεις, που διοργανώνονται σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και το Τμήμα Δημοτικών Ιατρείων και Δημόσιας Υγείας του Δήμου, αφορούν σε ενημέρωση των πολιτών και δωρεάν κλινική εξέταση και θα διεξαχθούν την Τρίτη 24 Μαΐου 2016, στις 10:00 – 15:00, στο Δημοτικό Ιατρείο του Δήμου (Καλφοπούλειο Ίδρυμα, Σόλωνος 78).

Επιπλέον την Τετάρτη, 25 του μήνα, θα διανεμηθούν ενημερωτικά φυλλάδια για τις παθήσεις του θυρεοειδούς, στην έξοδο του Μετρό στο Σύνταγμα.