Το καμπανάκι του κινδύνου κρούουν Αυστραλοί ειδικοί στους εφήβους για το sexting.

Το 70% των εφήβων, που έκανε πρώτη φορά σεξ στα 14, είχε κάνει sexting. Το 60% των νέων που έκαναν σεξ για πρώτη φορά στα 16 τους είχαν κάνει sexting, ενώ μόλις το 46% εκείνων που έκαναν σεξ στα 18 το είχε κάνει. Νεαρές γυναίκες, δε, που έβλεπαν εικόνες και βίντεο πορνό, ήταν 3,5 φορές πιο πιθανό να στείλουν γυμνές φωτογραφίες τους και ακατάλληλα βίντεο με πρωταγωνίστριες τις ίδιες, στον φίλο τους.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, άπαξ και μια "πονηρή" φωτογραφία ή βίντεο βγει στο Διαδίκτυο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως από διάφορους επιτήδειους. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τα μηνύματα ερωτικού περιεχομένου - είναι, άλλωστε, γνωστό, ότι τα γραπτά μένουν.

Στην έρευνα, που έγινε online, συμμετείχαν 400 νέοι και νέες, ηλικίας από 18 έως 21 ετών. Από αυτούς οι μισοί είχαν στείλει αυστηρά προσωπικές φωτογραφίες τους σε κάποιον άλλο. Κι από αυτούς, 4 στους 10 το είχαν ξανακάνει πάνω από δέκα φορές. "Είναι πολλές. Και είναι όλες εκεί έξω" δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια ψυχολογίας Dr Bianca Klettke. "Κι ενώ 3 στους 4 έστειλαν τη φωτογραφία τους στο αγόρι ή στο κορίτσι τους, το 13% την έστειλε σε κάποιον τυχαίο και άγνωστο, με τον οποίο έτυχε να μιλήσει online".

Τα αγόρια, μάλιστα, είναι τρεις φορές πιο πιθανό να δείξουν τη φωτογραφία που έλαβαν σε κάποιον τρίτο, φίλο τους πιθανότατα. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα είπαν ότι υπήρξε τουλάχιστον μία φορά, οπότε έκαναν πίσω και δεν έστειλαν γυμνή φωτογραφία τους, από τον φόβο μην τη δει και κάποιος άλλος, πέρα από το άτομο, με το οποίο συνδέονταν ερωτικά.

"Το sexting είναι παράλληλα ένας φυσιολογικός τρόπος για να ανακαλύψουν οι έφηβοι τη σεξουαλικότητά τους, αλλά και μια παράτολμη συμπεριφορά, που θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες, καθώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εκδίκηση, μετά το τέλος μιας σχέσης" εξηγούν οι ψυχολόγοι.

Είναι, εξάλλου, γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το sexting ως εργαλείο για να βελτιώσουν τις σχέσεις τους. Αλλά τι θα γίνει όταν αυτές οι σχέσεις τελειώσουν και, μάλιστα, άσχημα;