Δια της ... πλαγίας, γλίτωσαν τα ειδικά μισθολόγια πανεπιστημιακών γιατρών, γιατρών ΕΣΥ και λοιπών υγειονομικών από το "πάγωμα" της πρόσφατης τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών, εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων για τα ειδικά σώματα.

Η μάχη στη Βουλή, οδήγησε τον πρωθυπουργό να ζητήσει ισοδύναμα μέτρα ως το τέλος της χρονιάς, προκειμένου να μην εφαρμοστούν οι προγραμματιζόμενες περικοπές, καθώς η αρχική διάταξη προβλέπει αναστολή της μισθολογικής ωρίμανσης και προαγωγής όλων των λειτουργών και υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, από την 1.1.2017 - 31.12.2018.

Από την προτεινόμενη ρύθμιση, στόχος ήταν να εξοικονομηθούν από 118 εκ. ευρώ κάθε χρονιά.

Η τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή, προκάλεσε την αντίδραση των ΑΝΕΛ, οι οποίοι μέσω τηλεφωνημάτων, ζήτησαν αλλαγή της διατύπωσης διαφορετικά δεν θα ψήφιζαν τη διάταξη.

Η αντίδραση οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα να συγκαλέσει  σύσκεψη για να βρεθούν τα ισοδύναμα από τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, καθώς και από τους Αναπληρωτές Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ώστε να μην παγώσουν τα ειδικά μισθολόγια

Το γεγονός, οδήγησε τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη να καταθέσει νέα τροπολογία, με την οποία δίνεται η δυνατότητα ως και τα τέλη του έτους, να κατατεθούν ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί το "πάγωμα" από τις ωριμάνσεις ή τις προαγωγές.

«Η νομοτεχνική διόρθωση στο άρθρο 236 για τα ειδικά μισθολόγια δίνει την δυνατότητα στη κυβέρνηση μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2016 να καταθέσει ισοδύναμα μέτρα», δήλωσε ο κ. Χουλιαράκης καταθέτοντας τη νέα τροπολογία, βάζοντας τέλος στην ενδοκυβερνητική κόντρα.

Στο ΕΣΥ

Νωρίτερα, το θέμα της τροπολογίας είχε προκαλέσει και την αντίδραση των υγειονομικών, οι οποίοι σημείωναν πως οι γιατροί κλάδου ΕΣΥ (Επιμελητές Β, Επιμελητές Α και Διευθυντές) που έχουν απομείνει σε όλη την χώρα είναι 7.200 σύμφωνα με την επίσημη απογραφή εργαζόμενων στο δημόσιο του Δεκεμβρίου 2015. 

Από αυτούς πάνω από 6.000 έχουν ήδη προαχθεί στον βαθμό του Διευθυντή, λόγω της γήρανσης του κλάδου με τη μνημονιακή πολιτική των μη προσλήψεων. 

Από τους υπόλοιπους 1.200 γιατρούς ΕΣΥ, ο Επιμελητής Β τεκμηριώνει δικαίωμα να αιτηθεί την εξέλιξή του στον βαθμό του Επιμελητή Α μετά από 7 χρόνια υπηρεσίας, και ο Επιμελητής Α αντίστοιχα στον βαθμό του Διευθυντή μετά από 15 χρόνια υπηρεσίας.

 Άρα, από 1/1/17 ως τις 31/12/18 η διαδικασία αυτή αφορά μόνο μερικές δεκάδες γιατρούς, πανελλαδικά και πρόκειται για 200-300 ευρώ μηνιαία.

Όσο για το «πάγωμα» της ωρίμανσης του χρονοεπιδόματος που θα αφορά όλους τους γιατρούς κλάδου ΕΣΥ για 2 χρόνια, πρόκειται για 50 ευρώ μηνιαία, καθώς αφορά μισθούς της τάξης των 1.150 ευρώ.

Και στις δύο περιπτώσεις τα ποσά είναι πολύ χαμηλά για δημοσιονομικό όφελος, επισημαίνει η ΑΡΣΙ, όμως είναι πολύ σημαντικά για τους ίδιους τους γιατρούς, που πραγματοποιούν εξοντωτικές εφημερίες. Αντίθετα, η διάταξη "κλείνει το μάτι" στα φακελάκια και στέλνει το μήνυμα στους νέους γιατρούς να μεταναστεύσουν και να μην επιστρέψουν ποτέ.