Νέες μειώσεις στην κύρια σύνταξη των μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ προβλέπει τροπολογία του Υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε χθες στο πολυνομοσχέδιο.

Η τροπολογία αφορά τη θεσμοθέτηση ανταποδοτικής σύνταξης στους μονοσυνταξιούχους, παρότι αυτός ο κλάδος του ΤΣΑΥ καταργήθηκε με το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο. 

Σύμφωνα με ενημέρωση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), με τη τροπολογία το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης, είναι 0,075 για κάθε 1% προσαύξησης ετήσιων εισφορών. Δηλαδή περίπου 9 ευρώ ετησίως. Για 30 χρόνια παραμονής στον κλάδο των μονοσυνταξιούχων, υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη σε 270 ευρώ περίπου. 

Όπως τονίζει ο ΠΙΣ, οι ήδη μειωμένες συντάξεις του ΤΣΑΥ, οι οποίες με τη μονοσύνταξη ανέρχονται περίπου στα 1.400 ευρώ, εκτιμάται ότι θα υποστούν περαιτέρω μειώσεις για τους νέους συνταξιούχους του κλάδου.

Επίσης σημειώνει πως όσοι είχαν και μισθωτή εργασία, παράλληλα με την αυτοαπασχόλησή τους, μέχρι τις 12 Μαΐου 2016 οπότε δημοσιεύθηκε το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο, δεν υφίστανται καμία μείωση στη σύνταξή τους. Όσοι όμως, συνταξιοδοτηθούν μετά τις 12 Μαΐου 2016 και θέλουν παράλληλα να ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, τότε η σύνταξή τους θα μειώνεται κατά 60%.

Ο ΠΙΣ υπογραμμίζει ότι "οι συντάξεις των Υγειονομικών μειώθηκαν πολύ τα τελευταία χρόνια και οι ιατροί μετά από τόσα χρόνια προσφοράς με τις μικρές συντάξεις πλέον, δεν θα μπορούν εύκολα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. 

Μετά από την καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων για 60 χρόνια, η κυβέρνηση πρέπει να βρει τις εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου αφενός να χρηματοδοτηθεί το σύστημα, αφετέρου να ανέλθουν οι συντάξεις σε επίπεδο τέτοιο που θα επιτρέπουν την αξιοπρεπή διαβίωση των λειτουργών της υγείας".