Αγωνιστές από την πρώτη τους ανάσα ως την τελευταία φαίνεται πως είναι τα πολύ πρόωρα μωρά. Μια πολύ μικρή επιστημονική μελέτη έδειξε ότι όσα καταφέρνουν να επιβιώσουν - ευτυχώς πολλά, χάρη στην πρόοδο της ιατρικής - αντιμετωπίζουν σωρεία ζητημάτων στη μετέπειτα ζωής τους.

Συγκεκριμένα φάνηκε ότι τα ελλιποβαρή νεογνά αρρωσταίνουν συχνότερα όταν μεγαλώσουν, έχουν οικονομικά προβλήματα και λιγότερους συντρόφους στη ζωή τους, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σαρότζ Σαϊγκάλ του Τμήματος Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Οντάριο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό παιδιατρικής "JAMA Pediatrics", συνέκριναν στοιχεία για 100 άτομα ηλικίας 29 έως 36 ετών, που είχαν γεννηθεί πρόωρα, έχοντας βάρος έως ένα κιλό, με 89 άτομα που είχαν φυσιολογικό βάρος κατά τη γέννησή τους (πάνω από δυόμισι κιλά). Η σύγκριση έδειξε ότι οι άνθρωποι που είχαν πολύ μικρό βάρος, όταν γεννήθηκαν, είναι πιθανότερο να είναι άνεργοι, να αμείβονται λιγότερο όταν έχουν εργασία (κατά μέσο όρο το ετήσιο εισόδημά τους είναι 20.000 δολάρια μικρότερο), να μην έχουν μόνιμο σύντροφο (περίπου οι μισοί), να μην έχουν κάνει καθόλου σεξ (το 20% έναντι 2% στην ομάδα κανονικού βάρους), να έχουν λιγότερα παιδιά, να πάσχουν από περισσότερες χρόνιες παθήσεις (ιδίως νευρολογικές) και να έχουν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση. Είναι, επίσης, πιθανότερο να είναι ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι μειονέκτημα της μελέτης τους αποτελεί το μικρό μέγεθος του δείγματος. Ανέφεραν, επίσης, ότι «οι περισσότεροι από τους ενήλικες, που είχαν γεννηθεί υπερβολικά πρόωρα, είναι μορφωμένοι, ζουν ανεξάρτητα, δουλεύουν και συνεισφέρουν ομαλά στην κοινωνία. Είναι, όμως, δύσκολο να προβλέψει κανείς το μέλλον γι' αυτά τα άτομα, όσον αφορά στην απασχόλησή τους, στο εισόδημά τους, στην οικογένειά τους, στις διαπροσωπικές σχέσεις τους και στην ποιότητα της ζωής τους. Γι' αυτό είναι ουσιώδες να τυγχάνουν της αναγκαίας υποστήριξης και συνεχούς παρακολούθησης».
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν γιατί ένα παιδί γεννιέται τόσο πρόωρα.