Λόγω της μείωσης του αισθήματος του πόνου, σοβαρά ηλιακά εγκαύματα μπορεί να μη γίνουν αντιληπτά για πολλές ώρες ή μέχρι το πόδι να αποκτήσει πληγές και φουσκάλες. «Αυτό που κάνει καλό είναι το περπάτημα, το ελαφρό τρέξιμο στην άμμο ή το βάδισμα στη θάλασσα, με το νερό να φθάνει περίπου στο ύψος των γονάτων (προσοχή, ποτέ ξυπόλητοι!)» λέει ο κ. Αντώνης Λέπουρας, παθολόγος διαβητολόγος, επιστημονικός διευθυντής  της Παθολογικής - Διαβητολογικής Κλινικής και του Διαβητολογικού  Κέντρου της Γενικής Κλινικής ΙΑΣΩ General.

Η άμμος μπορεί να κρύβει αιχμηρά αντικείμενα (σπασμένα γυαλιά, κοχύλια και αχινούς, κονσερβοκούτια κ.τ.λ), μικρόβια και μύκητες. Τα πόδια, λοιπόν, δεν κινδυνεύουν απλώς να τραυματισθούν, αλλά και να μολυνθούν!

Σχετικά με τα υπερπόντια ταξίδια, είναι απαραίτητος ο προγραμματισμός γευμάτων και ινσουλινοθεραπείας. Οι ειδικοί να έχετε μαζί σας κάποιο ελαφρύ φαγητό (π.χ., τοστ, φρούτα, χυμό κ.τ.λ.).

Κατά τη διάρκεια της πτήσης, είτε λαμβάνετε ινσουλίνη είτε αντιδιαβητικά δισκία, προσπαθήστε να κάνετε μικρές βόλτες στο αεροπλάνο και να πίνετε αρκετή ποσότητα νερού ή μη αλκοολούχων ποτών, γιατί ο ξηρός αέρας της καμπίνας αφυδατώνει.

Ενημερώστε την αεροπορική εταιρεία ή κάποιον υπεύθυνο από το πλήρωμα, ιδίως αν ταξιδεύετε μόνοι σας. Μετρήστε το σάκχαρό σας κάθε 4 ως 6 ώρες. Γνωρίζετε γενικά ότι αν ταξιδεύετε ανατολικά η μέρα μεγαλώνει, αλλά φροντίστε να έχετε ακριβείς πληροφορίες για τη χώρα προορισμού σας.

Για όσους θεραπεύονται με δισκία, τα πράγματα είναι ευκολότερα. Προγραμματίστε μία μέτρηση ανά 4 ως 6 ώρες. Προτιμήστε να είστε ελαφρά «γλυκείς» από τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας, συμβουλευθείτε γι' αυτό τον ειδικό γιατρό σας και χρησιμοποιήστε τα αντιδιαβητικά σας δισκία, ανάλογα με τα γεύματα. Κανένας λόγος ανησυχίας στα αεροδρόμια, μια που οι συσκευές ανίχνευσης δεν επηρεάζουν καθόλου ινσουλίνη και μετρητές σακχάρου.

Τι να έχετε στις αποσκευές σας

Ο κ. Λέπουρας μας λέει τι δεν πρέπει να λείπει από τη βαλίτσα του διαβητικού ασθενούς:

-Προμήθειες ινσουλίνης, συρίγγων, βελονών, ταινιών μέτρησης σακχάρου, μετρητή σακχάρου (αν υπάρχει 2ος διαθέσιμος μετρητής, όπως και μια ανταλλακτική «πένα» ινσουλίνης, καλό είναι να τα έχουμε μαζί μας), και όλα τα λοιπά αναγκαία υλικά, π.χ. βαμβάκι και οινόπνευμα.

-Προμήθειες όλων των ανωτέρω για μία βδομάδα επιπλέον.

-Ένεση γλυκαγόνου.

-Προμήθειες για ένα πρόχειρο φαγητό, π.χ. τοστ, κράκερ, φρούτα, χυμός χωρίς συντηρητικά, κύβοι ζάχαρης ή δισκία γλυκόζης.

-Ξεχωριστό βαλιτσάκι για όλα αυτά, ώστε να το έχετε πάντα κοντά σας.

-Ημερολόγιο αυτοελέγχου.

-Κουτί Α' βοηθειών (κάνουν και αυτά των σούπερ μάρκετ, αρκεί να μην είναι ληγμένα), με ό,τι χρειάζεται για την περιποίηση ενός τραύματος.

-Κάποια επιπλέον φάρμακα, για τα οποία θα συνεννοηθείτε με το γιατρό σας, π.χ. για τη ναυτία και τον εμετό, αντιδιαρροϊκά, αναλγητικά, μια αλοιφή κορτιζόνης για τα τσιμπήματα, κάτι για την αλλεργία κ.λπ.

-Αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας, καπέλο, δύο τουλάχιστον ζευγάρια άνετα παπούτσια περιπάτου και αρκετά ζευγάρια κάλτσες, ώστε να αλλάζετε καθημερινά, παπούτσια για τη θάλασσα και κατάλληλα ρούχα.

- Συνταγή του γιατρού σας με τη διάγνωση και την αγωγή σας, αν πάτε σε χώρα του εξωτερικού. Καλό είναι, όπου και αν πηγαίνετε, να γνωρίζετε εκ των προτέρων πού βρίσκεται το κοντινότερο μέρος όπου μπορείτε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.