Στην τελική ευθεία εισέρχεται πλέον η διαδικασία της διαπραγμάτευσης μεταξύ ΕΟΠΥΥ και φαρμακευτικών εταιρειών οι οποίες διακινούν ακριβά αλλά απολύτως απαραίτητα για τη θεραπεία των ασθενών φάρμακα, αρχής γενομένης με τα φάρμακα για την Ηπατίτιδα C. Είναι γνωστό πως στην Ελλάδα κυκλοφορούν πλέον οι θεραπείες που εκριζώνουν την νόσο, όμως λόγω υψηλής τιμής τα φάρμακα αυτά δεν μπορούν να δοθούν σε περισσότερους από μερικές εκατοντάδες  ασθενείς, όταν αποδεδειγμένα νοσούν πάνω από 35.000.
Την ίδια στιγμή, αρκετοί ασθενείς προκειμένου να εξασφαλίσουν νωρίτερα πρόσβαση στην θεραπεία καθώς  η «προτεραιοποίηση» του ΕΟΠΥΥ δεν τους επιτρέπει  την εισαγωγή στο θεραπευτικό πρόγραμμα, αναζητούν  μέσω των οδών που πλέον εδώ και πάνω από ένα χρόνο ακολουθούν ασθενείς σε άλλες χώρες, δηλαδη τις online αγορές γενοσήμων. 

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι σε πάνω από 100 χώρες με χαμηλό βιοτικό επίπεδο και υπολειτουργούντα συστήματα υγείας, οι πολυεθνικές που ανέπτυξαν τα πρωτότυπα φάρμακα πλήρους ίασης της ηπατίτιδας C, έχουν επιστρέψει το «σπάσιμο» της πατέντας και την κυκλοφορία γενοσήμων. Την ίδια στιγμή διαδικτυακά αναπτύχθηκαν εταιρείες, οι οποίες μπορούν να εξασφαλίσουν γενόσημα για όσους ασθενείς αποδεικνύεται ότι έχουν  ανάγκη θεραπείας αλλά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση, ακόμη και σε ανεπτυγμένες χώρες. 
Έτσι και στην Ελλάδα υπάρχουν ασθενείς που σήμερα έχουν πάρει γενόσημα σε πολύ χαμηλή τιμή, μέσω μιας διαδικασίας η οποία όμως δεν είναι απόλυτα εγγυημένο ότι θα οδηγήσει τον ασθενή στο σωστό φάρμακο. 

Σύλλογος Προμηθέας
Μάλιστα για το λόγο αυτό ο Σύλλογος Ασθενών  Ήπατος Ελλάδος «Ο Προμηθέας» προχωρά σε συστάσεις προς τους ασθενείς οι οποίοι αποκτούν θεραπείες διαδικτυακά. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως στο πλαίσιο του πρόσφατου διεθνούς συνεδρίου για το ήπαρ (International Liver Congress) το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Βαρκελώνη στις 12-17 Απριλίου 2016, παρουσιάσθηκε μια ενδιαφέρουσα μελέτη για την αγορά μέσω διαδικτύου γενόσημων φαρμάκων για την Ηπατίτιδα C. Εκεί σημειώθηκε ότι υπάρχουν χώρες στο εξωτερικό όπου διατίθενται νομίμως στο εμπόριο γενόσημα φάρμακα που περιέχουν τη δραστική ουσία Sofosbuvir, Daclatasvir  και τον συνδυασμό Sofosbuvir και Ledipasvir  σε χαμηλότερη τιμή από τα πρωτότυπα φάρμακα, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι τα γενόσημα φάρμακα είναι το ίδιο ασφαλή και αποτελεσματικά με τα πρωτότυπα.

Την ίδια στιγμή στην παγκόσμια αγορά πωλούνται δυστυχώς και ψευδεπίγραφα φάρμακα ή φάρμακα κακής ποιότητας. Με άλλα λόγια, πολλοί ασθενείς μπορεί να εξαπατηθούν και να λάβουν φαρμακευτικά σκευάσματα επικίνδυνα για την υγεία τους. Ο κίνδυνος πώλησης των τελευταίων είναι ακόμα μεγαλύτερος στις αγορές μέσω διαδικτύου, οι οποίες έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία έτη. Για το λόγο αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι ασθενείς να είναι σίγουροι για την προέλευση, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των φαρμάκων. 
Σύμφωνα με τις συστάσεις του Προμηθέα, "εάν ένας ασθενής επιθυμεί να προμηθευτεί τα νέα φαρμακευτικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C, είναι σημαντικό να έχει κατά νου τα εξής:

Πάντοτε υπάρχει ανάγκη για έναν εξειδικευμένο ιατρό να τον συμβουλεύσει.Δηλώνουμε ρητά και ανεπιφύλακτα ότι είμαστε κατά της αυτό-συνταγογράφησης, καθώς αν κανείς λάβει λάθος φάρμακα ή σε λάθος ποσότητα και η θεραπεία δεν εξελιχθεί ομαλά, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος βλάβης της υγείας του. Αντίστοιχα, καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας θα πρέπει κανείς να βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να λάβει την πλέον κατάλληλη συμβουλή σε περίπτωση εμφάνισης κάποιας παρενέργειας".
Επισημαίνεται, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πρόσφατα υιοθετήσει ρυθμίσεις για την πρόληψη εισαγωγής ψευδεπίγραφων φαρμάκων, καθώς και για την προώθηση φαρμάκων μέσω διαδικτύου, προκειμένου διασφαλίσει την ατομική και δημόσια υγεία 

Επιτροπή Διαπραγμάτευσης
Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΟΠΥΥ και φαρμακευτικών εταιρειών, η ειδική Υποεπιτροπή Διαπραγμάτευσης του Οργανισμού, απέστειλε την Παρασκευή 20 Μαΐου ένα σχέδιο αίτησης, προκειμένου οι ενδιαφερόμενες εταιρείες να το συμπληρώσουν για να συμμετέχουν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης και να το αποστείλουν μέχρι τις 13 Ιουνίου. Βέβαια η αίτηση δεν είναι μια καθόλου απλή υπόθεση, καθώς περιέχει τρεις βασικές ενότητες. Οι δύο πρώτες αφορούν στα γενικά στοιχεία του φαρμάκου και τις κλινικές μελέτες που το συνοδεύουν , στοιχεία που ήδη υπάρχουν στα αρχεία του ΕΟΦ. 
Η τρίτη ενότητα που είναι και η πληθωρικότερη, αφορά στην φαρμακοοικονομική μελέτη που πρέπει να κατατεθεί.   Τα στοιχεία που θα πρέπει να επισυναφθούν αυξάνουν τον όγκο του φακέλου της αίτησης  έως και τις …300 σελίδες, καθώς πρέπει να γίνει λεπτομερής περιγραφή μέσα από τη διαδικασία συμπλήρωσης πεδίων που απαιτούνται και έχουν να κάνουν γενικά με την επίπτωση της νέας θεραπείας στον προϋπολογισμό για τη φαρμακευτική δαπάνη και στη σχέση κόστους/αποτελέσματος. 

Σε πρώτη φάση ο φάκελος θα αποσταλεί ηλεκτρονικά, ενώ οι εταιρείες ευελπιστούν ότι η επόμενη φάση της διαδικασίας θα είναι «πρόσωπο με πρόσωπο» ώστε να συζητηθούν και οι όροι των δύο πλευρών. Οι φαρμακευτικές, σύμφωνα με πληροφορίες επιζητούν την εγγύηση της εμπιστευτικότητας ώστε στοιχεία και συζητήσεις να μη διαρρέουν, αλλά και μερικές διευκρινίσεις ως προς τα ζητούμενα της αίτησης, όπως για παράδειγμα σχετικά με τις αναφορές για τον αριθμό των ασθενών. 
Πάντως η πρώτη εκτίμηση για τη διαδικασία είναι πως αποτελεί μία ιδιαίτερα προσεγμένη προσέγγιση μέσω μιας υψηλού επιπέδου ηλεκτρονική επεξεργασία στοιχείων από τον ΕΟΠΥΥ