Όταν κάποιος είναι σε νεαρή ηλικία, το τηλέφωνό του δεν σταματά να χτυπά, οι προτάσεις για εξόδους είναι πάρα πολλές και υπάρχει ένας ευρύς, ευρύτατος κύκλος κοινωνικών επαφών, γνωριμιών και φίλων. Αυτό μέχρι τα 25. Γιατί μετά ο κύκλος φιλίας και εμπιστοσύνης κλείνει και ξαφνικά οι φίλοι μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Ο τρόπος ζωής, με την απαιτητική καθημερινότητα και τα δύσκολα ωράρια, η απόσταση, η δημιουργία οικογένειας, η οικονομική κατάσταση αλλάζουν άρδην το σκηνικό των φίλων, καθώς οι προτεραιότητες αλλάζουν. Κι ενώ δεν είναι απίθανο να δημιουργηθούν νέες φιλίες εκεί κοντά στην ηλικία των 40, συνήθως ο διαχωρισμός μεταξύ φίλων και γνωστών είναι σαφής. Σε αυτή τη φάση οι άνδρες είναι κοινωνικά πιο «δικτυωμένοι» από ό,τι οι γυναίκες, αλλά μετά η τάση αντιστρέφεται υπέρ των γυναικών, εν μέρει επειδή αυτές διατηρούν περισσότερες επαφές με τα ενήλικα παιδιά τους και με τους δικούς τους γονείς.

Η μελέτη δείχνει ότι ο μέσος άνθρωπος μιλά περισσότερο στο τηλέφωνο με περίπου 15 ανθρώπους μέσα στοn μήνα, αυτούς που νιώθει συναισθηματικά πιο κοντά του. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί κατά προσέγγιση σε όσους γνωστούς του βλέπει κανείς πρόσωπο με πρόσωπο τουλάχιστον μια φορά μέσα στον μήνα.
Οι ερευνητές του Τμήματος Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Τμήματος Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Άαλτο, με επικεφαλής τον Κουνάρ Μπατατσάρια, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Royal Society Open Science" της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Η μελέτη, διάρκειας ενός έτους, βασίστηκε στην ανάλυση των τηλεφωνικών κλήσεων περίπου 3,2 εκατομμυρίων συνδρομητών μιας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, αλλά όχι στις δημοφιλείς σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, που - η αλήθεια είναι - ότι μπερδεύουν καταλυτικά την έννοια των φίλων, των γνωστών και της παρέας εντός και εκτός αληθινής ζωής... Όπως διαπιστώθηκε, ο αριθμός των κοινωνικών επαφών τόσο ενός άνδρα, όσο και μιας γυναίκας κορυφώνεται περίπου στα 25 και μετά ακολουθεί μια μείωση έως την ηλικία των 45. Στη συνέχεια και για μια δεκαετία, οι φίλοι και γνωστοί σταθεροποιούνται, ενώ μετά τα 55 η μείωση του αριθμού τους επιταχύνεται.

Η μελέτη βρήκε, επίσης, ότι μέχρι την ηλικία των 39 ετών, οι άνδρες έχουν περισσότερες φιλίες και κοινωνικές επαφές από ό,τι οι γυναίκες, ενώ μετά είναι οι γυναίκες που έχουν μεγαλύτερη κοινωνικότητα. Ένας μέσος 25χρονος έρχεται σε επαφή με 19 διαφορετικούς ανθρώπους μέσα στον μήνα ανθρώπους μέσα στο μήνα, ενώ μια 25χρονη με 17,5. Στην ηλικία των 39, οι αντίστοιχοι αριθμοί των επαφών έχουν υποχωρήσει στις 12 και 15 αντίστοιχα. Η περαιτέρω μείωση που ακολουθεί, σταματά περίπου στην ηλικία των 80 ετών, όταν ο μέσος αριθμός μηνιαίων επαφών είναι οκτώ για μια γυναίκα και έξι για έναν άνδρα. Οι επαφές των γηραιότερων, έως τον θάνατό τους, αφορούν κυρίως στα παιδιά και στα εγγόνια τους.

Οι επιστήμονες αποδίδουν τη σταδιακή απώλεια φίλων στο ότι στα πρώτα στάδια της ζωής οι άνθρωποι έχουν διάθεση να πειραματιστούν, να συναντήσουν πολύ διαφορετικούς ανθρώπους, να κυνηγήσουν ευκαιρίες και, βεβαίως, να βρουν σεξουαλικό σύντροφο. Όλα αυτά σιγά-σιγά ατονούν, τουλάχιστον στους περισσότερους.