Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει γίνει το τελευταίο διάστημα "μόδα", ειδικά σε Ευρωπαϊκές χώρες, όπου η απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους και σε εσωτερικούς χώρους είναι σε ισχύ...

Άλλοι το ατμίζουν σε μια προσπάθεια να κόψουν σταδιακά το κάπνισμα - ως ένα ενδιάμεσο στάδιο - κι άλλοι το κρατάνε επί μακρόν, μιας και θεωρούν ότι είναι πιο υγιεινό από το κανονικό τσιγάρο. Τι ισχύει, όμως; Στην Ελλάδα το 2014 το 8,2% δήλωνε ότι έχει δοκιμάσει ηλεκτρονικό τσιγάρο έναντι 10,6% το 2012, ενώ 10,6% ήταν το ποσοστό όσων έγιναν χρήστες, αφότου το δοκίμασαν. Το 53,1% των Ελλήνων θεωρούσε επιβλαβές το ηλεκτρονικό τσιγάρο το 2014, έναντι ποσοστού 49% το 2012.

Τα ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από μια νέα επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής τον Ελληνικής καταγωγής λέκτορα Φίλιππο Φλιππίδη, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση BMJ journal Tobacco Control.

Οι μισοί Ευρωπαίοι (51,5%) θεωρούν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι ασφαλές - διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με το 2012 (27%), με την μεγαλύτερη καχυποψία απέναντί του να καταγράφεται στην Ολλανδία (78%). Την ίδια ώρα πάνω από ένας στους δέκα Ευρωπαίους (11,6%) το 2014 είχε δοκιμάσει ηλεκτρονικό τσιγάρο, κατά 60% περισσότεροι σε σχέση με το 2012 (7,2%).

Στη μελέτη εξετάστηκαν στοιχεία από το Ευρωβαρόμετρο για τον Καπνό, από ένα δείγμα άνω των 53.000 ανθρώπων από 27 χώρες της ΕΕ (τουλάχιστον 1000 από κάθε χώρα)και συμμετείχαν, επίσης, η Βασιλική Γεροβασίλη από την Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών) και ο Κωνσταντίνος Βαρδαβάς από την Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η μεγαλύτερη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου γίνεται στη Γαλλία και στην Αγγλία και η μικρότερη στην Πορτογαλία, ενώ παραμένει άγνωστο γιατί υπάρχουν τόσο μεγάλες αποκλίσεις από χώρα σε χώρα, είπε ο επικεφαλής της μελέτης. Οι νυν καπνιστές είναι 23 φορές πιθανότερο να έχουν δοκιμάσει ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενώ οι πρώην καπνιστές 6,5 φορές, σε σχέση με όσους δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Αυξημένη είναι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου στά άτομα ηλικίας από 18 έως 24 ετών, σε όσους ζουν σε πόλεις και έχουν υψηλή μόρφωση.
Ένας στους τρεις χρήστες, πάντως, δεν ξέρει εάν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι επιβλαβή.