Άλλη μια αρνητική πρωτιά για τη χώρα μας. Καθένας από μας χρησιμοποιεί μόλις δύο σωληνάρια οδοντόκρεμας τον χρόνο!

Τι σημαίνει αυτό; Ότι το στόμα μας γίνεται ένα ευάλωτο οικοσύστημα κι ότι μέσα σε αυτό "ζουν" και "κυκλοφορούν" πολλά μικρόβια, ο "Σοκολάκης" και η "Ζαχαρούλα", όπως λέει και το ομώνυμο παιδικό βιβλίο, και άλλα πολλά. Αυτό είπε η φαρμακοποιός κα Χρυσούλα Γκούσκου, μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση των νέων προϊόντων οδοντικής φροντίδας της Frezyderm.

Την ίδια στιγμή πληθώρα μελετών φανερώνει πως 8 στα 10 παιδιά νηπιαγωγείου έχουν τουλάχιστον ένα τερηδονισμένο δόντι. Η κακή στοματική υγιεινή δεν επηρεάζει μόνο το χαμόγελο και την αυτοπεποίθησή μας, καθώς, σύμφωνα με τα διαθέσιμα ευρήματα, έχει δυσμενή επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα και ειδικότερα στο καρδιαγγειακό, καθώς τριπλασιάζει τον κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου.

"Στην πατρίδα μας η τερηδόνα είναι η δεύτερη σε συχνότητα ασθένεια μετά την γρίπη και παραμένει υποτιμημένη, παρότι επηρεάζει τους αμυντικούς μηχανισμούς του ανοσοποιητικού συστήματος σε ποσοστό 85%.. Στην ζωή μας, εάν φροντίζαμε όπως θά’ πρεπε τα δόντια μας, θα τα πλέναμε περίπου 50.000 φορές. Θα προστατεύαμε το σμάλτο τους από τη διάβρωση και θα είχαμε υγιές στόμα και καθαρό χαμόγελο".

Οι ειδικοί προτείνουν να χρησιμοποιούμε οδοντόπαστες χωρίς πάραμπενς και χωρίς αφρισμό, καθώς ό,τι προκαλεί αφρισμό, συνδέεται με ξηρότητα - ξηροστομία εν προκειμένω. 

Μια σοβαρή στοματική διαταραχή που επέρχεται με τα χρόνια είναι η περιοδοντική νόσος, η οποία δεν θεραπεύεται. Η περιοδοντίτιδα αποτελεί μια συχνή επιπλοκή του σακχαρώδους διαβήτη και ο κίνδυνος για την εμφάνισή της εικοσαπλασιάζεται στους καπνιστές, ενώ μια έτερη ομάδα υψηλού κινδύνου αποτελούν οι ασθενείς (πρωτίστως γυναίκες αλλά και άνδρες) με οστεοπόρωση.

Οι νέες οδοντόκρεμες της Frezyderm, όπως είπαν στην ίδια εκδήλωση οι ειδικοί, είναι εμπλουτισμένες με φυσικά, μη ερεθιστικά συστατικά, όπως το εκχύλισμα από θυμάρι, που δρα σαν αντιβακτηριακό.