Κακή επιρροή για τα νέα κορίτσια φαίνεται ότι τα αποτελούν τα social media και ιδιαίτερα το Facebook. Οι κοπέλες κάθε φορά που μπαίνουν στους λογαριασμούς τους συγκρίνουν τα σώματά τους με εκείνα των φίλων τους και, πολύ συχνά, αποκτούν κακή εικόνα για τον εαυτό τους.

Η ενδιαφέρουσα μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Adolescent Health και την έκαναν επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα. Οι Αμερικανοί καθηγητές θέλησαν να διαπιστώσουν κατά πόσο τα πρότυπα ομορφιάς των γυναικών της "διπλανής πόρτας" επηρεάζουν τις νέες κοπέλες, που, έτσι κι αλλιώς, "βομβαρδίζονται" από εικόνες αδύνατων γυναικών - ενίοτε στα όρια της νευρικής ανορεξίας. Μελέτησαν, λοιπόν, τις απαντήσεις που έδωσαν 128 φοιτήτριες σε ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και την συναισθηματική τους σχέση με το Facebook (δηλαδή πόσο χρόνο περνούσαν χρησιμοποιώντας το και πόσους φίλους είχαν στη λίστα τους) και αν συνέκριναν το σώμα τους με αυτό φίλων τους, βλέποντας φωτογραφίες. 

Οι γυναίκες που είχαν το ισχυρότερο δέσιμο με το Facebook ήταν πιθανότερο να κάνουν συγκρίσεις του σώματός τους με των φίλων τους και να υιοθετούν επικίνδυνα διατροφικά μοντέλα, διαπίστωσαν οι επιστήμονες. Ωστόσο, εκείνες που δεν χρησιμοποιούσαν το Facebook για να συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλες γυναίκες, ήταν λιγότερο πιθανό να ανησυχούν για την εικόνα του σώματός τους ή να κάνουν επικίνδυνες δίαιτες. 

«Πιστεύω ότι το Facebook είναι ένα φοβερό εργαλείο κοινωνικής υποστήριξης και σύνδεσης ατόμων, φίλων και οικογενειών. Και αν, όντως, λαμβάνει τέτοια υποστήριξη από το κοινωνικό δίκτυο, τότε ενδεχομένως να ανησυχείς λιγότερο για το σώμα σου. Αλλά, αν το χρησιμοποιείς ως μεζούρα για τις διαστάσεις του σώματός σου, τότε το Facebook μπορεί να γίνει το μέσο για την πρόσβαση σε επικίνδυνες διατροφικές συμπεριφορές» σχολιάζει η επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής Στέφανι Ζέρβας σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου.