Τα τριγλυκερίδια είναι μια μορφή λίπους, που μεταφέρεται από το αίμα. Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του New England Journal of Medicine, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον Δρ Τζόζεφ Βιτζτούμ, διαπίστωσαν ότι το νέο φάρμακο με την προσωρινή ονομασία ISIS 304801 μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα μέχρι και 71%, και μάλιστα χωρίς παρενέργειες. 

Οι τιμές των τριγλυκεριδίων μπορεί να είναι αυξημένες είτε εκ γενετής, είτε λόγω κακής διατροφής - παχυσαρκίας, καπνίσματος και υπερκατανάλωσης αλκοόλ. Τα φυσιολογικά επίπεδα των τριγλυκεριδίων κυμαίνονται κάτω από 150 mg/dL. Αλλά ορισμένοι άνθρωποι έχουν υψηλότερα επίπεδα, τα οποία αποδίδονται στην αντίσταση στην ινσουλίνη, στο μεταβολικό σύνδρομο, στον διαβήτη, στην κληρονομική υπερχοληστερολαιμία και σε άλλες διαταραχές. 

Προς το παρόν, για την αντιμετώπιση των αυξημένων τριγλυκεριδίων οι γιατροί συστήνουν υγιεινή διατροφή, πλούσια σε ιχθυέλαια και νιασίνη. Ωστόσο και οι φιμπράτες, μια ομάδα φαρμάκων, έχει διαπιστωθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, αν και όχι σε όλους τους ασθενείς. Το νέο πειραματικό σκεύασμα στοχεύει την απολιποπρωτεΐνη C-III, που επιβραδύνει την αποδόμηση των τριγλυκεριδίων. Το ISIS 304801 επιταχύνει τη διάσπαση των τριγλυκεριδίων, επιτρέποντας στο λίπος να αποβληθεί γρήγορα από τον οργανισμό. 

Οι ερευνητές χορήγησαν σε 57 ασθενείς, είτε το ISIS 304801, είτε εικονικό σκεύασμα. Τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στον οργανισμό τους κυμαίνονταν από 350 έως και 2.000 mg/dL. Η θεραπεία περιελάμβανε εβδομαδιαίες δόσεις για 13 εβδομάδες. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν και 28 άτομα που είχαν τριγλυκερίδια από 225 έως 2.000 mg/dL και έπαιρναν φιμπράτες. Επιπροσθέτως πήραν, είτε το ISIS 304801, είτε εικονικό φάρμακο. 
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το ISIS 304801 μείωνε τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων από 31% έως και 71%. 

«Πρόκειται για μελέτη φάσης ΙΙ. Πρέπει οπωσδήποτε να εκπονηθεί και έρευνα σταδίου ΙΙΙ για να μπορέσει να υποβληθεί φάκελος έγκρισης στον FDA, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί νωρίτερα από την προσεχή τριετία» εξηγεί ο Δρ Βιτζτούμ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ISIS 304801 αρχικά είχε σχεδιαστεί για άτομα που πάσχουν από σύνδρομο χυλομικροναιμίας, το οποίο προκαλεί υπερβολικά υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα. Ωστόσο τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ευρέως για την πρόληψη της καρδιοπάθειας λόγω υψηλών τριγλυκεριδίων.