Η έναρξη λειτουργίας του ανθρωπιστικού οργανισμού Coeurs pour tous στην Ελλάδα, γιορτάστηκε στις 24 Μαΐου, σε δείπνο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, παρουσία του ιδρυτή του Διεθνούς οργανισμού, καθηγητή Αυξέντιου Καλαγκού.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων και βουλευτές, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνης Αυγερινός, αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, καθώς και η Πριγκήπισσα Αικατερίνη της Σερβίας.

Το ελληνικό τμήμα του οργανισμού Coeurs pour tous, θα παρέχει δωρεάν χειρουργικές επεμβάσεις σε παιδιά που πάσχουν από καρδιοπάθειες, όμως δεν καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση, καθώς και σε παιδιά προσφύγων.

Το Coeurs pour Tous Hellas (CpTH), αποτελεί θυγατρικό φορέα του διεθνούς ιδρύματος που έχει δημιουργήσει εδώ και 17 χρόνια ο καρδιοχειρουργός Αυξέντιος Καλανγκός, διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων της Γενεύης / HUG (Hopitaux Universitaires de Genève), με στόχο την αρωγή στα άπορα παιδιά με καρδιοπάθεια, αλλά και την εκπαίδευση των τοπικών γιατρών όπου δραστηριοποιείται το ίδρυμα, από τους συνεργάτες γιατρούς του Ιδρύματος, ώστε να δημιουργείται μια βασική νοσηλευτική υποδομή υψηλού επιπέδου.

Μέχρι σήμερα, ο ίδιος και η επιστημονική ομάδα του έχουν χειρουργήσει αφιλοκερδώς περισσότερα από 14.000 παιδιά με καρδιοπάθεια σε όλο τον κόσμο.
Οι πόροι του Coeurs pour Tous προέρχονται από χορηγίες και από τα έσοδα της πατέντας Kalangos Ring (ένα καινοτόμο δαχτυλίδι που τοποθετείται στις παιδικές καρδιές) που έχει επινοήσει ο διάσημος καρδιοχειρουργός.

Στην Ελλάδα
Στη χώρα μας, κάθε χρόνο γεννιούνται 800 έως 1.000 παιδιά με καρδιοπάθεια από τα οποία το ένα τρίτο, κυρίως νεογνά, χρήζουν άμεσης καρδιοχειρουργικής επέμβασης. Το Coeurs pour Tous Hellas συστάθηκε για τα παιδιά της Ελλάδας με συγγενή καρδιοπάθεια, ως έμπρακτη δέσμευση προσφοράς του διεθνούς ιδρύματος στην ελληνική κοινωνία και στους μικρούς ασθενείς των οικονομικά αδύναμων οικογενειών. Σκοπός του CpTH, είναι να στηρίξει και να θεραπεύσει τα παιδιά με καρδιοπάθεια που ζουν στην Ελλάδα, δίνοντας τους την δυνατότητα σε μια φυσιολογική ζωή.