Ο "πόλεμος" με τα υπερμικρόβια μπήκε σε νέα, πιο απειλητική φάση και οι ιθύνοντες φοβούνται ότι μόλις ξεκίνησε μια άνιση μάχη. 

Η 49χρονη ασθενής από την Πενσυλβάνια διαπιστώθηκε ότι έχει μολυνθεί από μια σπάνια μορφή του βακτηρίου E.coli, το οποίο αποδείχτηκε ανθεκτικό ακόμη και στην Κολιστίνη, ένα παλιό ισχυρότατο αντιβιοτικό τελευταίας καταφυγής, που χρησιμοποιείται όταν τα άλλα αντιβιοτικά αποδεικνύονται αναποτελεσματικά.

Την ανακοίνωση έκανε ο διευθυντής των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) Dr. Tom Frieden στην Ουάσιγκτον προκαλώντας έντονη ανησυχία αλλά και φόβο. Το υπεβακτήριο εντοπίστηκε στα ούρα της ασθενούς, όταν πήγε για εξετάσεις στο νοσοκομείο κι αμέσως το δείγμα προωθήθηκε σε στρατιωτικούς γιατρούς, παρόλο που δεν διέρρευσε κάποια άλλη πληροφορία σχετικά. Οι γιατροί δεν ξέρουν πώς μολύνθηκε η γυναίκα. Ξέρουν μόνο ότι δεν ταξίδεψε εκτός Ηνωμένων Πολιτειών τους τελευταίους πέντε μήνες.

Τα στελέχη των CDC έχουν πέσει "με τα μούτρα" στην υπόθεση κι έχουν ξεκινήσει τις επαφές με άτομα από το περιβάλλον της 49χρονης, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν έχει μολυνθεί και κάποιος άλλος. Η γυναίκα από την Πενσυλβάνια μπορεί να το κόλλησε από τρόφιμο ή από κάποιον άλλο που ήταν μολυσμένος.

Το ίδιο μικρόβιο εντοπίστηκε αρχικά στο τέλος του 2015, σε ένα μικρό αριθμό ζώων και ανθρώπων στην Κίνα, στον Καναδά, αλλά και στην Ευρώπη. Σύμφωνα με μία αναφορά, αυτού του είδους η μόλυνση έχει προκαλέσει τον θάνατο στους μισούς ασθενείς που το κόλλησαν. Η αντίσταση στα αντιβιοτικά αποτελεί μείζον ζήτημα διεθνής. Ο ΠΟΥ έχει κάνει λόγο για μία από τις μεγαλύτερες απειλές στον πλανήτη.

Ο Dr Frieden υπογράμμισε ότι μπορεί να είναι το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες περιπτώσεις με υπερμικρόβια στο εγγύς μέλλον. Κάλεσε, δε, τους επιστήμονες να αναπτύξουν γρήγορα νέες θεραπείες - τουλάχιστον 23.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας ανάλογων μολύνσεων στην Αμερική. "Για κάποιους ασθενείς το φαρμακείο είναι άδειο. Είμαστε στο τέλος του δρόμου και πρέπει να δράσουμε άμεσα" κατέληξε σε δραματικό τόνο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το 30% έως 50% των αντιβιοτικών που χορηγούνται από τα νοσοκομεία και τους ιδιώτες γιατρούς, είναι περιττά ή ακατάλληλα για την περίπτωση, συμβάλλοντας, έτσι, στην ανθεκτικότητα των μικροβίων. Το καλό πλύσιμο των χεριών, των φρούτων και των λαχανικών παρέχει μια κάποια προστασία έναντι των μικροβίων.