Δεν είναι δύσκολο να τους αναγνωρίσεις. Το κινητό και το τάμπλετ είναι οι προεκτάσεις των χεριών τους, όλη την ώρα μιλάνε για τη δουλειά τους, δεν έχουν προσωπική ζωή και δουλεύουν όλες τις μέρες της εβδομάδας, έστω κιαν τα Σαββατοκύριακα απλά τσεκάρουν τα μέιλ τους κάθες τρεις και λίγο.

Στις μέρες μας, βέβαια, που όσοι δουλεύουν θεωρούνται προνομιούχοι, που τα ωράρια απλά δεν υπάρχουν και που πολύς κόσμος κάνει και δεύτερη δουλειά για να τα βγάλει πέρα, οι εργασιομανείς έχουν αυξηθεί και μαζί τους έχει αυξηθεί και το άγχος, οι κρίσεις πανικού, η κατάθλιψη, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής (υπερκινητικότητα). Αυτό έδειξε μελέτη, που έκανε διεθνής ομάδα επιστημόνων, αναλύοντας στοιχεία από 16.426 εργαζομένους, μέσης ηλικίας 37 ετών.

Όπως διαπιστώθηκε:

* Το 32,7% των εργασιομανών πληρούσαν τα κριτήρια της διαταραχήςελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας, έναντι του 12,7% των μη-εργασιομανών εθελοντών.

* Το 25,6% των εργασιομανών πληρούσαν τα κριτήρια της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, έναντι του 8,7% των μη-εργασιομανών εθελοντών.

* Το 33,8% των εργασιομανών πληρούσαν τα κριτήρια της αγχώδους διαταραχής, έναντι του 11,9% των μη-εργασιομανών.

* Το 8,9% των εργασιομανών εθελοντών πληρούσαν τα κριτήρια της κατάθλιψης, έναντι του 2,6% των μη-εργασιομανών.

«Η υπερβολική εργασία μπορεί να αποτελεί ένδειξη βαθύτερων ψυχολογικών ή συναισθηματικών θεμάτων, αλλά παραμένει άγνωστοαν  αυτό αντανακλά μια υποβόσκουσα γενετική επιρρέπεια, καθώς και εάν η εργασιομανία οδηγεί στα νοσήματα της ψυχικής υγείας ή το αντίστροφο» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Σεσίλια Σάου Αντρέασεν, από το Τμήμα Ψυχολογικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Μπόργκεν, στη Νορβηγία.

Για να μάθετε εάν είστε εθισμένοι με τη δουλειά, βαθμολογήστε τις επτά προτάσεις που ακολουθούν, αναλόγως με το πόσες φορές κάνατε κατά τους προηγούμενους 12 μήνες όσα δηλώνουν. Η βαθμολογία πρέπει να κυμαίνεται από 1 (ποτέ) έως 5 (πάντα).

*Σκέπτεστε πως θα απελευθερώσετε περισσότερο χρόνο για να ασχοληθείτε με τη δουλειά σας

* Αφιερώνετε περισσότερο χρόνο στη δουλειά σας, απ’ ό,τι αρχικά προγραμματίζατε

* Δουλεύετε για να καταπραΰνετε αισθήματα άγχους, κατάθλιψης, ενοχών ή αβοηθησίας

* Άλλα άτομα σας λένε να μην δουλεύετε τόσο πολύ, αλλά δεν τους ακούτε

* Νιώθετε στρες όταν σας απαγορεύουν να εργασθείτε

* Αμελείτε τα χόμπι ή πράγματα που σας αρέσουν για να ασχολείστε με τη δουλειά σας

* Δουλεύετε τόσο πολύ, ώστε η υγεία σας επηρεάζεται αρνητικά.

Εάν βαθμολογήσετε με 4 (συχνά) ή 5 (πάντα) τέσσερις ή περισσότερες προτάσεις, είστε εργασιομανείς.

Β.Κ.