Με το μπότοξ να έχει αναδειχτεί σε υπερπροϊόν (διαβάστε ΕΔΩ σχετικά), συνεχίζονται οι έρευνες, προκειμένου να βρεθεί πού αλλού μπορεί να βοηθήσει. Και παρά τη διχογνωμία μεταξύ των επιστημόνων, σχετικά με τη χρήση του στην απώλεια σωματικού βάρους, νέα, μικρή, Νορβηγική μελέτη έδειξε ότι μπορεί,πράγματι, να συμβάλει στο αδυνάτισμα.

Οι ερευνητές χορήγησαν ενέσεις μπότοξ στον στομαχικό μυ 20 παχύσαρκων ατόμων στη Νορβηγία. Οι συμμετέχοντες είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος από 35 έως 44, δηλαδή έπασχαν από νοσογόνο παχυσαρκία. Οι ασθενείς έκαναν μια ένεση στην αρχή της μελέτης και μετά μια φορά κάθε έξι μήνες. Μετά από 12 μήνες, το 70% των ασθενών είχε χάσει βάρος, κατά μέσο όρο το 17% των περιττών κιλών. Μετά από 18 μήνες, όταν, δηλαδή, είχαν κάνει τρεις ενέσεις μπότοξ, το 75% των ασθενών είχε χάσει το 28% του πλεονάζοντος βάρους. Οι συμμετέχοντες δεν εμφάνισαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, γεγονός που καθιστά ασφαλή την αλλαντοτοξίνη, ενώ η διαδικασία χορήγησης της δεν διαρκούσε κάθε φορά περισσότερα από 15 λεπτά.

Πάντως προηγούμενη Αμερικανική μελέτη είχε δείξει ότι οι ενέσεις δεν προσφέρουν τίποτα στον συγκεκριμένο τομέα. Τώρα, όμως, ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Ντουαν Τσεν είπε ότι μπορεί το δείγγμα της μελέτης να ήταν μικρό, αλλά ότι σε κάθε περίπτωση αποδεικνύει πως το μπότοξ μπορεί, όντως, να βοηθήσει και στην απώλεια βάρους. 

Η Νορβηγική μελέτη παρουσιάστηκε σε επιστημονικό συνέδριο.

Β.Κ.