Η Βραζιλία είναι η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα του απειλητικού ιού Ζίκα. Ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μολυνθεί μέσα σε έναν χρόνο.

Επιστήμονες από πολλές χώρες του κόσμου ζήτησαν επισταμένως, με επιστολή τους, να αναβληθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο ή να μεταφερθούν κάπου αλλού. Κύριο επιχείρημά τους ότι ο ιός Ζίκα, δυστυχώς, δεν δείχνει σημάδια ύφεσης, παρά τα μέτρα καταπολέμησης των κουνουπιών, που έχουν ληφθεί. Η επιδημία παραμένει, έχοντας ως τώρα στη δίνη της 60 κράτη. 

Η ανοικτή επιστολή των 150 ειδικών απευθυνόταν στη γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκρετ Τσαν κι αναφερόταν χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ότι το Σύστημα Υγείας της Βραζιλίας έχει "εξαντληθεί" από την επιδημία. Ο ΠΟΥ αντέτεινε ότι η Βραζιλία είναι μόνο μία από τις 60 πληγείσες χώρες και ότι, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν κρίνεται σκόπιμη η αναβολή των αγώνων. Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας σε ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι ο Αύγουστος - οπότε θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες - είναι χειμερινός μήνας για το νότιο ημισφαίριο και, κατ'επέκταση, τα κουνούπια δεν θα είναι πολλά.

Πάντως αυτά τα επιχειρήματα δεν φαίνεται να έχουν πείσει τους επιστήμονες, αλλά και αρκετούς τουρίστες, που προγραμμάτιζαν να επισκεφθούν το Ρίο Ντε Τζανέιρο, αλλά ακύρωσαν τις κρατήσεις τους. Διότι, εκτός από τον ιό Ζίκα, παρατηρείται αύξηση και στα κρούσματα του δάγγειου πυρετού - που, επίσης, μεταδίδεται από τα κουνούπια - και εκφράζονται φόβοι ότι η διασπορά του ιού θα είναι τρομακτική μέσω των ταξιδιωτών από και προς τη Βραζιλία. 

Αυτά, βέβαια, εάν η κατάσταση μείνει ως έχει. Διότι, εάν αλλάξουν τα δεδομένα, δεν αποκλείεται, όντως, να μη γίνουν οι αγώνες, όπως είπε ο επικεφαλής του Προγράμματος Εκτάκτων Αναγκών Υγείας του ΠΟΥ, Μπρους Έιλγουαρντ.

Θυμίζουμε ότι ο ιός Ζίκα συνδέεται με χιλιάδες περιστατικά μικροκεφαλίας, καθώς και με το σοβαρό νευρολογικό σύνδρομο Γκιγιάν Μπαρέ, που προκαλεί παράλυση και θάνατο.