Τα πορίσματα των μελετών του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων της Μ. Βρετανίας και της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας είναι απογοητευτικά. Δείχνουν πως, όταν η μητέρα έχει μεγάλο άγχος και αβεβαιότητα για το πώς θα καταφέρει να μεγαλώσει το παιδί της σε τέτοιες αντίξοες συνθήκες, αυξάνονται οι ορμόνες του στρες στον οργανισμό της και εξασθενεί το ανοσοποιητικό της σύστημα, με συνέπεια να γίνεται πιο επιρρεπής λοιμώξεις. Κατά συνέπεια, το έμβρυο που αναπτύσσεται σε αυτές τις συνθήκες είναι εκτεθειμένο σε μια σειρά από κινδύνους.

Όπως επισημαίνει ο μαιευτήρας – χειρουργός γυναικολόγος Δημήτρης Μπιλάλης, Ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων της Μ. Βρετανίας: «Τα έμβρυα αυτά κινδυνεύουν να γεννηθούν πρόωρα, δηλαδή πριν από τις 37 εβδομάδες κύησης και λιποβαρή, δηλαδή με βάρος γέννησης κάτω από 2500 γραμμάρια. Τα πρόωρα μωρά είναι επιρρεπή σε αναπνευστικά προβλήματα, αναπτυξιακή καθυστέρηση και διαταραχές στη μάθηση, ενώ μεγαλώνοντας έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ασθένειες σχετιζόμενες με το άγχος, δηλαδή καρδιακές παθήσεις, υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη».

Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί ο ειδικός να διακρίνει τις εγκύους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση του άγχους τους, προκειμένου να βρεθούν εγκαίρως τρόποι αντιμετώπισής του. Επιπλέον οι γυναίκες που κυοφορούν πρέπει σήμερα όσο ποτέ να εκπαιδεύονται στο να αναγνωρίζουν οι ίδιες τα ανησυχητικά συμπτώματα και να μαθαίνουν πώς, με απλούς τρόπους, μπορούν να περιορίσουν το στρες στην εγκυμοσύνη για το δικό τους καλό και κατ᾽επέκταση του μωρού τους.

Σε κάθε στάδιο της ενδομήτριας ανάπτυξης, ο οργανισμός του εμβρύου χρησιμοποιεί «σήματα» που παίρνει από το περιβάλλον του, τα οποία αλληλεπιδρούν με σύνθετους μηχανισμούς με το γενετικό του υλικό, προκειμένου να αποφασιστεί ο καλύτερος τρόπος για να αναπτυχθεί. "Όταν η μητέρα βιώνει έντονο στρες, συμβαίνουν στο σώμα της πολλές βιολογικές και βιοχημικές αλλαγές. Στη φάση αυτή, το έμβρυο προσπαθεί να αναπτυχθεί σε αυτές τις συνθήκες περιβάλλοντος με υψηλά επίπεδα στρες, και τη στιγμή που θα γεννηθεί μπορεί να είναι εκτεθιμένο σε μεγαλύτερο κίνδυνο για ένα σωρό παθολογίες που σχετίζονται με το άγχος και μεγαλώνοντας να γίνει χρόνιος ασθενής" εξηγεί ο κ. Μπιλάλης.

Προστατευτικό ρόλο στην εγκυμοσύνη παίζει η σωστή διατροφή (εμπλουτισμένη με ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία προσλαμβάνονται μέσα από τα ψάρια ,αλλά και σαν συμπληρώματα διατροφής και τροφές πλούσιες στο αμινοξύ τρυπτοφάνη, που έχει ηρεμιστική δράση στον οργανισμό), η ήπια άσκηση και ο καλός ύπνος. Επιπλέον συστήνεται τακτική ιατρική παρακολούθηση της εγκύου σε όλη την διαδρομή της κύησης, κάτι που, αν και φαντάζει αυτονόητο, δεν γίνεται λόγω της κρίσης.