Κάντε το εικόνα. Το ντέρμπι των αιωνίων είναι σε εξέλιξη, η τηλεόραση στη διαπασών και αλίμονο εάν κάποιος περάσει μπροστά από την οθόνη. Το άγχος χτυπάει κόκκινο, η φρασεολογία ξεφεύγει και σε κάθε γκολ, παρέμβαση του διαιτητή ή δύσκολη φάση, το αίμα ανεβαίνει στο κεφάλι. Εάν, δε, ο οπαδός παρακολουθεί από την κερκίδα το ματς, όλα αυτά πολλαπλασιάζονται στη νιοστή.

Αυτά, όμως, είναι επικίνδυνα πράγματα, ειδικά για άντρες εκεί γύρω στα σαράντα. Διότι αυτές οι εντάσεις και το στρες είναι "ένα κι ένα" για να πάθει κάποιος εγκεφαλικό επεισόδιο. Παρόλα αυτά, μια νέα Πορτογαλική επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος δεν είναι σημαντικά αυξημένος, όπως θα περίμενε κανείς.

Στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας που έγινε στην Κοπεγχάγη, οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Κλαούντια Μπορμπίνια του Νοσοκομείου Εγκάς Μονίζ της Λισαβώνας, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Ανέλυσαν στοιχεία για τα εγκεφαλικά που συνέβησαν την περίοδο 2012-2015 και καταγράφηκαν στα αρχεία του Πορτογαλικού νοσοκομείου.

Οι επιστήμονες συσχέτισαν την ημερομηνία κάθε εγκεφαλικού με τις ημερομηνίες που υπήρχαν ντέρμπι ανάμεσα στις τρεις καλυτερες Πορτογαλικές ποδοσφαιρικές ομάδες (Μπενφίκα, Πόρτο και Σπόρτινγκ). Διαπιστώθηκε ότι, όντως, τις ώρες των κρίσιμων ματς και λίγο μετά, υπήρχαν ελαφρώς αυξημένα εγκεφαλικά, σε σχέση με τις μέρες που δεν υπήρχε ντέρμπι, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό, ώστε να δικαιολογείται υπερβολική ανησυχία.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει το στρες σε κρίσιμα παιγνιδία με την πρόκληση εμφραγμάτων, είτε λόγω ακραίου ενθουσιασμού, είτε εξαιτίας μεγάλης απογοήτευσης. Στην περίπτωση των εγκεφαλικών, φαίνεται να υπάρχει ένας ελαφρώς αυξημένος κίνδυνος.