Πάνε στην καφετέρια να πιουν έναν καφέ ή στο εστιατόριο για φαγητό με τα παιδιά τους και τους πνίγει ο καπνός από το τσιγάρο ενός άλλου θαμώνα, που ανερυθρίαστα καπνίζει δίπλα τους, σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Με τον αντικαπνιστικό νόμο να είναι ανενεργός, οι Έλληνες πολίτες νιώθουν θυμό, που αναγκάζονται να εισπνέουν τον καπνό των θεριακλήδων. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το 78,4% των Ελλήνων που επισκέφτηκε ένα μπαρ ή μια καφετερία το τελευταίο εξάμηνο εκτέθηκε στο παθητικό κάπνισμα, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για εστιατόρια/ταβέρνες είναι 78,6% 

Απαντώντας στο ερώτημα εάν οι Έλληνες είναι θυμωμένοι, σχετικά με την μη εφαρμογή του νόμου για το παθητικό κάπνισμα, εμφανίζονται πολύ η λίγο θυμωμένοι σε ποσοστό 74%, με εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας ότι σχεδόν ένας στους δυο καπνιστές συγκαταλέγεται ανάμεσα στους θυμωμένους. Επιπλέον το 78% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η κατάσταση αυτή αποτελεί πολιτιστική ντροπή για την χώρα.

"Η σημαντική πρόοδος στον τομέα του ενεργητικού καπνίσματος, ατυχώς, δεν φαίνεται να συνοδεύεται από αντίστοιχα καλή πορεία και στο παθητικό κάπνισμα. Οι αριθμοί και οι στατιστικές μετρήσεις φέρνουν την χώρα μας πρώτη στην Ευρώπη όσον αφορά στην έκθεση των πολιτών της στον καπνό τρίτων. Παρόλα αυτά η Ελληνική πολιτεία εξακολουθεί να μένει αδρανής θεατής του σοβαροτέρου ίσως προβλήματος Δημόσιας Υγείας σήμερα" επισημαίνει με επιστολή του ο πρόεδρος του Εθνικού Συνασπισμού για τον έλεγχο του καπνίσματος, Παναγιώτης Μπεχράκης. 

Εξίσου σημαντικό με το παθητικό κάπνισμα στην χώρα μας είναι το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μάστιγα της δημόσιας υγείας πρωτίστως και της οικονομίας κατά δεύτερο λόγο. "Εντελώς ανεξέλεγκτα προϊόντα κυκλοφορούν ανεμπόδιστα και αφορολόγητα προωθώντας το κάπνισμα στην κονωνία και ιδίως στους νέους, λόγω της χαμηλής τιμής" λέει ο κ. Μπεχράκης.

Οι επιπτώσεις στην δημόσια υγεία είναι προφανείς και η εθνική οικονομία ζημιώνεται κατά περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προβεί στην σύνταξη και καταρχήν έγκριση ειδικού πρωτοκόλλου για τον έλεγχο της παράνομης διακίνησης προϊόντων καπνού, για την προάσπιστη της Δημόσιας Υγείας.

Με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας επιστήμονες που ασχολούνται με το κάπνισμα καλούν κάθε αρμόδιο να αναλογιστεί τις ευθύνες του και να παρέμβει αποτελεσματικά, προκειμένου να σταματήσει, επιτέλους, η εκποίηση - όπως λένε - της Δημόσιας Υγείας του τόπου σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.