Η μελέτη «Παιδιατρική Πεπτική Υγεία στην Ευρώπη» του Ευρωπαϊκού Γαστρεντερολογικού Οργανισμού United European Gastroenterology (UEG), που δημοσιοποιήθηκε στο πλαίσιο του μεγάλου γαστρεντερολογικού συνεδρίου UEG Week, παρουσιάζεται σήμερα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποσκοπώντας να «σηκώσει» ψηλά το ζήτημα στην ατζέντα θεμάτων υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έκθεση, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι στις 46 χώρες της ΕΕ και της υπόλοιπης Ευρώπης 1 στα 3 παιδιά ηλικίας 6 έως 9 ετών είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, μεταδίδει το ΑΠΕ. Η έκθεση εκτιμά ότι ο αριθμός των παιδιών παγκοσμίως κάτω των 5 ετών, που είναι υπέρβαρα, θα αυξηθούν από 41 εκατομμύρια σήμερα σε 70 εκατομμύρια το 2025.

Επισημαίνει, επίσης, ότι το υψηλό κόστος αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και των σχετικών μεταβολικών διαταραχών αντιπροσωπεύει, πλέον, το 10% των συνολικών δαπανών υγείας, απειλώντας τη βιωσιμότητα των δημοσίων συστημάτων υγείας στην Ευρώπη. Εξάλλου το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου εμφανίζεται, πλέον, όλο και συχνόπτερα σε παιδιά, με συνέπεια το 20% έως 30% των συνολικών περιστατικών να αφορούν σε παιδιά. Μάλιστα η διάγνωση της πάθησης καθυστερεί έως πέντε χρόνια, για 1 στους 5 νέους κάτω των 18 ετών.

Επίσης η μη-αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος έχει γίνει, πια, η συχνότερη αιτία χρόνιας ηπατοπάθειας μεταξύ των παιδιών και των εφήβων στις δυτικές χώρες, σε σημείο που έχουν αναφερθεί σχετικά περιστατικά ακόμη και σε τρίχρονα παιδιά. Η νόσος τείνει να εμφανισθεί σε ένα 1 στα 10 παιδιά.. Η μελέτη καλεί να ληφθούν επειγόντως μέτρα και να γίνουν επενδύσεις, ώστε να βελτιωθεί η πεπτική υγεία των παιδιών στην Ευρώπη, προτείνοντας και ένα σχετικό σχέδιο δράσης.