Τοις μετρητοίς θα εξετάζονται από σήμερα μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, καθώς οι συμβεβλημένοι με κλινικοί και εργαστηριακοί γιατροί αποφάσισαν επίσχεση παροχής υπηρεσιών διεκδικώντας την πληρωμή τους και την παράταση των συμβάσεών τους με τον Οργανισμό.

Συγκεκριμένα, οι γιατροί διεκδικούν άμεση αποπληρωμή των οφειλομένων από το 2011 μέχρι σήμερα, καθώς και υπογραφή τριετούς σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) επισημαίνει ότι δεν είναι επαρκώς διασφαλισμένη νομικά η παράταση της σύμβασης των γιατρών, καθώς δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Επιπλέον, παρατηρεί πλήρη αδιαφάνεια στην λήψη αποφάσεων για το μέλλον της ΠΦΥ και "παντελή έλλειψη ευαισθησίας από πλευράς του υπουργού Υγείας Παν. Κουρουμπλή για δημοκρατικό διάλογο με τους συμβεβλημένους ιατρούς.

Επισημαίνει, πως υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές που εκκρεμούν από το 2011, ενώ επισημαίνουν πως δεσμευμένο κονδύλι για την αποπληρωμή τους έχει πλέον κάνει φτερά και 24 εκ. που θα έπρεπε να δοθούν σε αποπληρωμή παρόχων, μεταφέρθηκαν με ανεξήγητο τρόπο και αναζητείται το πού πήγαν. Απλήρωτες οφειλές του 10% των επισκέψεων από το 2012 και τρέχουσες αμοιβές που δεν δρομολογούνται, έχουν φέρει τους ιατρούς (κλινικούς & εργαστηριακούς) του ΕΟΠΥΥ σε οριακά σημεία ρευστότητας. Ταυτόχρονα, τα πολλαπλά κουρέματα, clawback - rebate στις ιατρικές πράξεις και εργαστηριακές εξετάσεις, έχουν καταστήσει πρακτικά ζημιογόνα την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων μέσω της σύμβασης.

Οι γιατροί θα συνεχίζουν για ολόκληρη την εβδομάδα την επίσχεση εργασίας και θα επανεξετάσουν στη στάση τους την Παρασκευή 7 Αυγούστου. 
Στη διάρκεια της επίσχεσης οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν τους ιατρούς και με την απόδειξη παροχής υπηρεσιών θα μπορούν να διεκδικούν την αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ.