Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal και είναι η πρώτη που συσχετίζει την ημικρανία με το έμφραγμα. Μέχρι τώρα ξέραμε ότι οι ημικρανίες μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο να πάθει κάποιος εγκεφαλικό.

Οι επιστήμονες μελέτησαν περισσότερες από 115.000 γυναίκες ηλικίας από 25 έως 42 χρόνων, για διάστημα δέκα ετών. Διαπίστωσαν ότι όσες είχαν ημικρανίες είχαν 50% πιθανότητες να πεθάνουν εκείνο το διάστημα.

“Αυτά τα ευρήματα βάζουν στο τραπέζι τις ημικρανίες ως έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, τουλάχιστον στις γυναίκες, αν και θα μπορούσαν να αφορούν και στους άνδρες" είπε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Tobias Kurth, από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Βερολίνου. "Είναι σημαντικό να καταλάβουμε τη βιολογική διαδικασία, βάσει της οποίας οι ημικρανίες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία της καρδιάς και να βρούμε λύσεις για τους πάσχοντες. Χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να δούμε εάν οι στατίνες και η βιταμίνη D μπορούν να μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο".

Η μελέτη, λοιπόν, εγείρει ένα κρίσιμο ερώτημα. Οι γυναίκες αυτές πώς πρέπει να διαχειρίζονται το πρόβλημα; Να παίρνουν αναλγητικά, όπως, ασπιρίνη ή στατίνες;

Σε σχετικό άρθρο σχολιασμού στο BMJ η Rebecca Burch της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ επεσήμανε ότι ο αυξημένος καρδιαγγειακός κίνδυνος από τις ημικρανίες παραμένει μικρός για κάθε μεμονωμένο ασθενή, όμως σε επίπεδο πληθυσμού το πρόβλημα είναι σοβαρότερο, με δεδομένο ότι οι ημικρανίες είναι πολύ συχνές.