Οι στατίνες, αυτά τα ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη χοληστερίνη, θα μπορούσαν να εμποδίσουν την υποτροπή κάποιων καρκίνων στον μαστό, λένε Βρετανοί επιστήμονες, αναμέσά τους και η Ελληνίδα μοριακή βιολόγος Νικιάνα Σιμιγδαλά.

Ο πιο συχνός τύπος καρκίνου του μαστού χρησιμοποιεί τα οιστρογόνα για να αναπτυχθεί. Φάρμακα όπως η ταμοξιφένη και οι αναστολείς της αροματάσης κόβουν την παροχή οιστρογόνων, μειώνοντας τις πιθανότητες να υποτροπιάσει η ασθένεια, μετά το χειρουργείο. Αλλά περίπου 12.000 περιπτώσεις καρκίνου μαστού - από τις 40.000 που διαγιγνώσονται ως θετικές σε υποδοχείς οιστρογόνων - υποτροπιάζουν κάθε χρόνο.

Μια πρώτη μελέτη για το θέμα, που το μεγαλύτερο μέρος της είναι, ακόμη, σε εξέλιξη στο εργαστήριο, δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Breast Cancer Research κι έδειξε ότι κάποιοι καρκίνοι μαστού σε πρώιμα στάδια μπορούν να παράξουν ένα μόριο από χοληστερίνη, ονόματι 25-hydroxycholesterol (25-HC), το οποίο μιμείται τα οιστρογόνα, που ενδυναμώνουν την ανάπτυξη των όγκων. Όταν ανεστάλη η παραγωγή της χοληστερόλης, η ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων επιβραδύνθηκε κατά 30% έως 50%.

Παρόλο που η παραγωγή χοληστερόλης από τους όγκους δεν είναι η μόνη αιτία που οι θετικοί σε υποδοχείς οιστρογόνων καρκίνοι υποτροπιάζουν, είναι ενθαρρυντική η προοπτική της προσθήκης των στατινών στις θεραπευτικές επιλογές. Όμως προηγουμένως η χρησιμότητα των στατινών πρέπει να επιβεβαιωθεί από νέα έρευνα και να γίνουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Η χοληστερόλη λαμβάνεται από τις τροφές, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της παράγεται από το ίδιο το σώμα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η σημασία της χοληστερόλης ενισχύεται από δύο άλλες μελέτες, που έχουν βρει ότι η ενεργοποίηση ορισμένων γονιδίων, σχετικών με την παραγωγή χοληστερόλης στον οργανισμό, συνδέεται με την μειωμένη ανταπόκριση του ασθενούς στα αντικαρκινικά φάρμακα.