Από τα πρώτα βήματα λειτουργίας του  διαδικτύου το grooming (διαδικτυακή παρενόχληση) παρέμενε  το μεγαλύτερο πρόβλημα του.

Tα παιδιά συνεχίζουν με αυξανόμενο αριθμό και σε μικρότερες ηλικίες, να πέφτουν θύματα, όσες προσπάθειες και να έχουν γίνει.

Όλες οι κοινωνίες θέτουν ως στόχο την εκπαίδευση των παιδιών, ώστε να αποκτήσουν αυτοεκτίμηση και να προστατεύουν μόνα τους των εαυτό τους, αλλά και να ζητούν βοήθεια από τους ενήλικες που εμπιστεύονται.

Στο πλαίσιο αυτό, η Γραμμή βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου www.help-line.gr  που τελεί υπό την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  δημιούργησε ένα φυλλάδιο για το grooming.

Όπως αναφέρει ο Επικεφαλής της Γραμμής Βοήθειας Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου κ. Γ. Κορμάς στο φυλλάδιο δίνονται οδηγίες στα παιδιά πώς μπορούν να παραμείνουν ασφαλή. Ορισμένες από τις συμβουλές που περιλαμβάνονται είναι οι εξής:

• Θυµόµαστε πάντα ότι είναι εύκολο στο Διαδίκτυο να πει κάποιος ψέµατα για το ποιος πραγµατικά είναι. 
• Ας είµαστε προσεκτικοί ποιους αποδεχόµαστε να γίνουν “φίλοι” και µε ποιους µιλάµε στο Διαδίκτυο.
• Χρησιµοποιούµε τις ρυθµίσεις απορρήτου στους ιστοχώρους που επισκεπτόµαστε. Προσαρµόζουµε τις ρυθµίσεις, έτσι ώστε να µη βλέπουν όλοι το προφίλ µας ή τις φωτογραφίες µας
• Δε βάζουµε προκλητικά ονόµατα (username) στο προφίλ µας. 
Δεν κανονίζουµε ΠΟΤΕ συναντήσεις µε ανθρώπους που στην ουσία δεν γνωρίζουµε, ακόµα και αν έχουµε γίνει “φίλοι” στο Διαδίκτυο. 
Δεν ανταλλάσουµε ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες ή ακατάλληλα βίντεο και φωτογραφίες. Μπορούν να µείνουν για πάντα στο Διαδίκτυο και να διανεµηθούν στον οποιονδήποτε! 
• Δε δελεαζόµαστε ποτέ από τα χρήµατα και τα δώρα. Ακόµα και αν κάποιος σε πληρώσει για να κάνεις κάτι ακατάλληλο, παραµένει να είναι κακοποίηση
• Ζητάµε τη συµβουλή και την υποστήριξη κάποιου ενήλικα που ξέρουµε ότι µας αγαπάει και που εµπιστευόµαστε (π.χ. γονέα, καθηγητή). Ακόµα και αν νιώθουµε άσχηµα γι΄αυτό όπως ντροπή, φόβο (ότι θα µου στερήσουν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο ή ότι θα µου φερθούν άσχηµα), ή και ενοχές (ότι θα στεναχωρήσω πολύ τους γονείς µου), θυµάµαι ότι η σωµατική µου και η ψυχική µου ακεραιότητα είναι προτεραιότητα και οφείλουµε εγώ και οι γονείς µου να την προστατεύουµε. 
• Έχουµε στο νου µας ότι ακόµα και αν ο συνοµιλητής µας στο Διαδίκτυο είναι πραγµατικά αυτός που φαίνεται (π.χ. τον έχουµε δει σε web camera), υπάρχει πάντα η πιθανότητα να είναι µέλος ενός κυκλώµατος (δόλωµα) που εκµεταλλεύεται παιδιά. 
• Σε κάθε περίπτωση δεν ενδίδουµε σε κανένα εκβιασµό και θυµόµαστε ότι µπορούµε να απευθυνθούµε και στους παρακάτω φορείς: 
- Safeline.gr: Ελληνική Ανοιχτή Γραµµή για το παράνοµο περιεχόµενο στο Διαδίκτυο (www.safeline.gr) του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου 
- Στις κατά τόπους εισαγγελικές υπηρεσίες,
- Στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος.