Αφού τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος στην υγεία δεν φαίνεται να πείθουν όλους όσοι λατρεύουν το τσιγάρο, οι επιστήμονες ρίχνουν άλλο "δόλωμα", το οικονομικό συγκεκριμένα.

Όπως εξήγησαν σε συνέντευξη τύπου, που έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, το άμεσο κόστος του καπνίσματος στη χώρα μας ανέρχεται στα 1,76 δισ. ευρώ (7,9% της συνολικής δαπάνης υγείας – συντηρητική εκτίμηση, πλέον ≈10%), ενώ συνολικά η οικονομική επιβάρυνση εκτιμάται στα 3,27 δισ. ευρώ (1,5 – 1,7%% του ΑΕΠ). Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία του 2011, το κόστος της νοσοκομειακής φροντίδας, εξαιτίας του καπνίσματος, ήταν 554 εκατ. ευρώ ετησίως, απόρροια των 199.028 εισαγωγών σε νοσοκομεία της χώρας.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσο περισσότεροι το κόψουν, τόσο μεγαλύτερο το όφελος αφενός για την τσέπη τους, αφετέρου για την κρατική οικονομία.

Όπως εξήγησε η κα Παρασκευή Κατσαούνου, επίκουρη καθηγήτρια πνευμονολογίας, πρόεδρος της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος, Ελέγχου του Καπνού, Ιατρικής Εκπαίδευσης και Προαγωγής Υγείας της Ε.Π.Ε και της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρίας (E.R.S): «Το νοσολογικό και οικονομικό φορτίο του καπνίσματος είναι δυσθεώρητα και, ιδίως για την Ελλάδα και την τρέχουσα οικονομική συγκυρία, είναι μια δυσβάσταχτη κατάσταση για το σύστημα υγείας και την οικονομία. Παρά τη σχετική βελτίωση τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά στον έλεγχο του καπνίσματος, η ανάληψη δραστικών πρωτοβουλιών και μέτρων, με τη στήριξη της Πολιτείας, παραμένει κομβικής σημασίας, προκειμένου να επιτευχθεί βελτίωση των υγειονομικών δεικτών και ελάφρυνση των δαπανών υγείας από τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, που προκαλείται από το κάπνισμα».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το κάπνισμα αυτό καθ' αυτό είναι νόσος και, μάλιστα, η συχνότερη χρόνια νόσος του αναπτυγμένου κόσμου. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 6 εκατ. θάνατοι ετησίως αποδίδονται στο κάπνισμα, ένας αριθμός που αντιστοιχεί στο 10% της συνολικής παγκόσμιας θνησιμότητας και αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά την επόμενη 20ετία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε χρόνο 650.000 θάνατοι οφείλονται σε νοσήματα που σχετίζονται αιτιολογικά με το κάπνισμα. Ο μέσος όρος ηλικίας αυτών που πεθαίνουν, κυμαίνεται μεταξύ 35 έως 69 ετών, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό των θανάτων αφορά σε παθητικούς καπνιστές.  Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι το κάπνισμα αποτελεί τη βασική αιτία του 17% των θανάτων σε Έλληνες άνω των 30 ετών. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι καπνιστές ανήκουν, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, στις ομάδες υψηλού κινδύνου για λοιμώδη νοσήματα, όπως η γρίπη και η πνευμονιοκοκκική νόσος και ο εμβολιασμός έναντι αυτών αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. 

«Το κάπνισμα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες νοσηρότητας και θνησιμότητας στην Ελλάδα και στον κόσμο όλο» τόνισε ο κ. Μιχάλης Τουμπής, πρόεδρος της Ε.Π.Ε. και συντονιστής διευθυντής της 6ης Πνευμονολογικής Κλινικής του ΓΝΝΘΑ “Η Σωτηρία”. «Η εφαρμογή βασικών πολιτικών κατά του καπνίσματος, σε συνδυασμό με τον επιστημονικό σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης και διακοπής του τσιγάρου μπορούν, όχι μόνο να μειώσουν στη χώρα μας το υψηλό φορτίο νοσηρότητας και θνησιμότητας εξαιτίας του καπνίσματος, αλλά να αποτελέσουν και πυλώνα στήριξης της εθνικής οικονομίας».

Στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος (ΙΔΚ) της Ε.Π.Ε, που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, αναφέρθηκε η κα Ιωάννα Μητρούσκα, διευθύντρια ΕΣΥ Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ και συντονίστρια της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος της Ε.Π.Ε. «Στα περισσότερα από 15 χρόνια της λειτουργίας τους τα ΙΔΚ έγιναν θεσμός, έχοντας παρακολουθήσει πολλές δεκάδες χιλιάδες καπνιστών με τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας στη διακοπή του καπνίσματος στην Ευρώπη. Δυστυχώς, λόγω της άγνοιας του κοινού για τα ΙΔΚ, μόνο το 20% εκείνων που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα έχει τη δυνατότητα να κάνει μια οργανωμένη προσπάθεια, η οποία, όμως, συχνά δεν γίνεται με επιστημονικά αποδεδειγμένους τρόπους. Παράλληλα, τα ερευνητικά στοιχεία έδειξαν ότι υπάρχει λανθασμένη αντίληψη του κοινού σχετικά με το κόστος και τη διάρκεια της θεραπείας, ενώ καταγράφεται και πλήρης άγνοια για την αποτελεσματικότητά τους. Προκειμένου, να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό, η Ε.Π.Ε δημιούργησε τον ιστότοπο www.denkapnizo.org και ένα ενημερωτικό τηλεοπτικό μήνυμα σχετικά με τα ΙΔΚ».