Είναι γνωστό ότι το λίπος που συσσωρεύεται στην περιοχή της κοιλιάς - γνωστό και ως "σωσίβιο" - συνδέεται με πλείστα όσα προβλήματα υγείας, καρδιαγγειακά ως επί το πλείστον.

Τώρα η νέα μελέτη έδειξε ότι όσο το "σωσίβιο" μεγαλώνει και η περίμετρος της μέσης αυξάνεται στους άνδρες, ελλοχεύει ο κίνδυνος να εμφανιστεί επιθετικός καρκίνος προστάτη.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, που έκαναν οι ερευνητές στην πρόσφατη Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής για την Παχυσαρκία, στο Γκέτεμποργκη (τελειώνει αύριο), για κάθε 10 εκατοστά που αυξάνεται η περίμετρος της μέσης, οι πιθανότητες να εμφανίσει ο άντρας την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του προστάτη αυξάνεται κατά 13%. Παράλληλα όσο περισσότερο είναι το λίπος που συσσωρεύεται στην κοιλιά, τόσο πιθανότερο είναι να χάσει ο άντρας τη ζωή του λόγω του καρκίνου.

Η σχέση ανάμεσα στο κοιλιακό λίπος και τον καρκίνο του προστάτη παραμένει ασαφής, ωστόσο μπορεί πιθανώς να εξηγηθεί από μεταβολές στην ορμονική λειτουργία και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού που σχετίζονται με το αυξημένο βάρος. Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 142.000 άνδρες άνω των 50 ετών σε οκτώ Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Μετά από 14 χρόνια παρακολούθησης κατά μέσο όρο, καταγράφηκαν 7.022 περιστατικά καρκίνου του προστάτη, εκ των οποίων τα 934 θανατηφόρα.

Τα νέα ευρήματα μπορούν ενδεχομένως να συμβάλουν στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου, σε στάδιο που θα είναι σχετικά πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί. Ο καρκίνος προστάτη εξελίσσεται σε ορισμένες περιπτώσεις εξαιρετικά αργά, χωρίς να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία. Άλλοτε πάλι, ο καρκίνος είναι επιθετικός και απειλητικός για τη ζωή. Τα νέα στοιχεία υπέδειξαν ότι οι υπέρβαροι άντρες κινδυνεύουν περισσότερο να έρθουν αντιμέτωποι με τη δεύτερη περίπτωση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο κίνδυνος αυξάνει ιδιαίτερα, όταν η περιφέρεια ξεπερνά τα 94 εκατοστά.