Απώλεια κονδυλίων εκατομμυρίων από τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ καταγγέλλουν οι π. υπουργοί Υγείας Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης με ερώτησή τους στη Βουλή, προς τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Οι δύο π. υπουργοί, στην ερώτησή τους σημειώνουν την υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ καταγγέλλοντας ότι έχει κηρύξει στάση πληρωμών προς κάθε πάροχο υγείας, με αποτέλεσμα να ξεκινούν επισχέσεις εργασίας. Προσθέτουν ότι σύντομα και οι πάροχοι των αστικών κέντρων θα διακόψουν λόγω αδυναμίας την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, καθώς έχουν πληρωθεί μόλις 2 μήνες για το 2015.
αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής είναι η αδυναμία διάγνωσης και αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Καταγγέλλουν ακόμη, ότι η προεργασία για τη σύναψη συμβάσεων με τους παρόχους υπηρεσιών υγείας έχει σταματήσει και εφαρμόζεται αποκλειστικά το μέτρο της μονομερούς παράτασης των συμβάσεων με αποφάσεις του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ.

Τα χαμένα 24 εκ. ευρώ

Οι υπουργοί κάνουν λόγο για την 19η τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το 2014, κατά την οποία προστέθηκε κρατική επιχορήγηση 24 εκ. ευρώ για τα διαγνωστικά κέντρα, που είχαν βρεθεί από το γεγονός ότι το 2014 δεν λειτούργηε το ΠΕΔΥ και υπήρξε επιπλέον βάρος στους ιδιώτες παρόχους πέραν του προϋπολογισμού, ειδικά για την Αττική όπου έχει το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης υπηρεσιών.

Το Δεκέμβριο του 2014, οι πάροχοι ενημερώθηκαν για το αυξημένο πλαφόν τους, το οποίο εμπεριείχε τα 24 εκ. ευρώ που είχαν πιστωθεί στον ΕΟΠΥΥ.
Τώρα με τα κοινοποιούμενα clawback και rebate προβλέπεται αύξηση των επιστροφών, γεγονός που ερμηνεύεται από τους δύο υπουργούς ως αφαίρεση των 24 εκ. ευρώ, χωρίς μάλιστα ενημέρωση των παρόχων.

Πρόσθετες απώλειες

Επίσης καταγγέλλουν ότι "σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσά τα ποσά των ληξιπροθέσμων απαιτήσεων των παρόχων, τα οποία είχαν καταβληθεί με αποκλειστικό σκοπό την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων των προμηθευτών του Δημοσίου (περιλαμβανομένων των παρόχων υπηρεσιών υγείας) μέχρι και την 31.12.2011 και τα οποία βρίσκονταν δεσμευμένα σε ειδικό λογαριασμό του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, έχουν απωλεσθεί".
Και αναφερόμενοι σε δηλώσεις του υπουργού Παν. Κουρουμπλή, "αυτά τα χρήματα έχουν απωλεσθεί οριστικά και θα απαιτηθεί εκ νέου χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό".