Σημαντικές ελλείψεις χειρουργικών υλικών αντιμετωπίζει το ΑΧΕΠΑ, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου.

Με έγγραφό τους προς την ΠΟΕΔΗΝ, επισημαίνουν ότι το αποτέλεσμα των ελλείψεων είναι οι ασθενείς που χρειάζεται να χειρουργηθούν και διαθέτουν τα απαραίτητα χρήματα, τότε αγοράζουν τα απαραίτητα χειρουργικά υλικά, που συνήθως υπολογίζονται σε ποσό μέχρι 500 ευρώ περίπου. Με την αγορά αυτή, οι ασθενείς καταφέρνουν να προσπερνούν τις λίστες αναμονής και να χειρουργούνται άμεσα.

Αντίθετα, οι ασθενείς που παρότι χρειάζονται χειρουργική επέμβαση και δεν διαθέτουν χρήματα, δεν έχουν άλλο τρόπο, παρά να βρίσκονται στις λίστες αναμονής πάνω από ένα έτος.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να πάρει θέση, αντί για εξαγγελίες ότι "δίνουν λεφτά με το τσουβάλι στα Νοσοκομεία", ενώ στην πραγματικότητα πεθαίνουν άνθρωποι εξαιτίας της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης.

Παρέμβαση Ξανθού

Μετά τις καταγγελίες, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έδωσε εντολή στον Γενικό Επιθεωρητή του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), Σταύρο Ευαγγελάτονα μεταβεί στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ κλιμάκιο επιθεωρητών του ΣΕΥΥΠ με σκοπό τον άμεσο έλεγχο των καταγγελιών. Οι επιθεωρητές θα φτάσουν στο νοσοκομείο αύριο το πρωί.

Παράλληλα, αύριο το πρωί, ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), Στρατής Πλωμαρίτης και ο νέος διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Αναστάσιος Σπανός- που αναλαμβάνει αυτές τις μέρες τα καθήκοντά του- θα μεταβούν στο Νοσοκομείο προκειμένου να ενημερωθούν ενδελεχώς για το θέμα και να κινήσουν τις προβλεπόμενες από το Νόμο διαδικασίες.

Απεργία - συγκέντρωση

Σημειώνουμε ότι η ΠΟΕΔΗΝ έχει ανακοινώσει τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία των υγειονομικών της ερχόμενης Τετάρτης 8 Ιουνίου.

Η Ομοσπονδία θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 11 π.μ. έξω από το Υπουργείο Υγείας.  Οι εκδηλώσεις της συγκέντρωσης θα ξεκινήσουν στις 8.30 π.μ.