Στις μέρες μας δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει νιώσει άγχος κάποια στιγμή στη ζωή του. Όμως πιο επιρρεπείς στις αγχώδεις διαταραχές είναι οι γυναίκες και τα άτομα ηλικίας κάτω των 35 χρόνων. Επιπλέον οι άνθρωποι στη Δυτική Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική είναι πιθανότερο να υποφέρουν από άγχος, σε σχέση με ανθρώπους σε άλλες χώρες και κουλτούρες.

Αυτά διαπίστωσαν οι Βρετανοί ερευνητές και, μάλιστα, φάνηκε ότι οι αγχώδεις διαταραχές συχνά αποτελούν ένα πρόσθετο βάρος σε ανθρώπους που, ήδη, βιώνουν άλλα χρόνια προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθεια ή καρκίνο. Ενδεικτικά το 11% όσων έχουν καρδιαγγειακή νόσο, πάσχουν, επίσης, από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ανεβαίνει στο 32% για όσους πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου και του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Cambridge, με επικεφαλής την Olivia Remes, ανέλυσαν όλες τις μέχρι τώρα δημοσιευμένες μελέτες πάνω στο θέμα και δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό "Brain and Behavior". Οι ψυχικές διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος είναι πολύ εξαπλωμένες στον Δυτικό κόσμο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται ότι πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο υποφέρουν από αυτές, ενώ στις ΗΠΑ το ετήσιος κόστος τους υπολογίζεται σε 42,3 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα (μετα-ανάλυση), από διαγνωσμένη αγχώδη διαταραχή πάσχει περίπου το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το υψηλότερο ποσοστό (σχεδόν 8%) εμφανίζεται στις ΗΠΑ, ενώ το χαμηλότερο στην Ανατολική Ασία (κάτω από 3%).

Οι αγχώδεις διαταραχές φαίνεται, επίσης, να είναι συχνότερες μεταξύ των ομοφυλοφίλων, ανδρών και γυναικών, καθώς και των αμφιφυλοφίλων. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το άγχος μειώνει την ποιότητα ζωής, την παραγωγικότητα στην εργασία, ενώ μπορεί να αυξήσει και τον κίνδυνο αυτοκτονίας, γι' αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα.