Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό θα έχει αύριο αντιπροσωπεία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, με αφορμή την επίσχεση παροχής υπηρεσιών που ξεκίνησε χθες.

Η συνάντηση ζητήθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου,σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, καθώς την απόφαση για επίσχεση πήρε η Ένωση των γιατρών, μονομερώς, χωρίς προηγουμένως να έχει ζητηθεί ραντεβού με το υπουργείο, ώστε να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των γιατρών για την προοπτική αποπληρωμής τους.

Στη συζήτηση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα εκθέσει στους εκπροσώπους της ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ την οικονομική κατάσταση και θα ζητήσει αναστολή της κινητοποίησης, αφού δεν υπάρχουν χρήματα για την αποπληρωμή τους και τώρα ο στόχος της Κυβέρνησης στρέφεται στην επιτάχυνση των διαδικασιών για ολοκλήρωση της συμφωνίας αμέσως μετά τον 15Αύγουστο.

Όπως δήλωσε στο Healthmag.gr ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννης Μπασκόζος, "η Ένωση των γιατρών προχώρησε μονομερώς στην επίσχεση παροχής υπηρεσιών, χωρίς να ζητήσει συνάντηση με το υπουργείο Υγείας. Και μάλιστα τη στιγμή που είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα άμεσα. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης εστιάζονται τώρα στην σύναψη της συμφωνίας ως τις 18 Αυγούστου. Εξάλλου, εξαιτίας των δυσκολιών που υπάρχουν στον τομέα υγείας, αποφασίστηκε αυτή η αύξηση των δύο μονάδων στις εισφορές συνταξιούχων από 4% στο 6% να πάει εξ' ολοκλήρου στην υγεία".

Σημειώνουμε πως οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ έχουν θέσει θέμα αποπληρωμής του υπόλοιπου 10% που εκκρεμεί για τις επισκέψεις ασθενών από το 2012, των φετινών αμοιβών που δεν έχουν πληρωθεί. Επισημαίνουν ότι η έλλειψη ρευστότητας τους έχει φέρει σε οριακά σημεία, ιδίως γιατί έχουν στο μεταξύ επιβληθεί και clawback - rebate στις ιατρικές πράξεις και εργαστηριακές εξετάσεις και περιορισμοί των εξετάσεων, με αποτέλεσμα οι εργαστηριακοί γιατροί να μην μπορούν να προμηθευτούν ούτε κάν τα αντιδραστήριά τους.

Πάντως με ανάρτησή του στο Facebook, ο πρόεδρος της ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ κ. Γιώργος Ελευθερίου, φωτογράφησε το έγγραφο με το οποίο η Ένωση είχε ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό κ. Π. Κουρουμπλή, από τις 25 Ιουλίου, προκειμένου "να συζητηθούν τα επείγοντα προβλήματα των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ".