Πάρα πολλές περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης έχουν αναφερθεί τα τελευταία χρόνια, με θύματα παιδιά και νέους. Είναι ένας ορατός κίνδυνος, που ελλοχεύει για όποιον ξεχαστεί και παραβεί τους κανόνες σωστής χρήσης του Διαδικτύου.

Το 80% των 18χρονων, που συμμετείχαν στη διεθνή δημοσκόπηση, πιστεύει ότι οι νέοι διατρέχουν κίνδυνο σεξουαλικής παρενόχλησης ή ότι κινδυνεύουν να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης στο Διαδίκτυο, και πάνω από 5 στους 10 νομίζουν ότι οι φίλοι τους συμμετέχουν σε επικίνδυνες συμπεριφορές κατά τη χρήση του Διαδικτύου.

Η έκθεση «Κίνδυνοι και δυνατότητες: Μεγαλώνοντας σε διαδικτυακό περιβάλλον» βασίζεται σε μια διεθνή δημοσκόπηση περισσότερων από 10.000 νέων ηλικίας 18 ετών από 25 χώρες και αποκαλύπτει τις απόψεις των νέων σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, μεγαλώνοντας σε ένα όλο και πιο συνδεδεμένο κόσμο.

«Το Διαδίκτυο και τα κινητά τηλέφωνα έχουν φέρει μια επανάσταση στην πρόσβαση των νέων στην ενημέρωση, αλλά τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν πόσο πραγματικός είναι ο κίνδυνος της παρενόχλησης στο Διαδίκτυο για τα κορίτσια και τα αγόρια» δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της UNICEF για την Παιδική Προστασία, Cornelius Williams. «Σε παγκόσμιο επίπεδο ο ένας στους τρεις χρήστες του Διαδικτύου είναι παιδί. Τα σημερινά ευρήματα παρέχουν μια σημαντική προοπτική από τους ίδιους τους νέους. Η UNICEF έχει ως στόχο να ενισχύσει τις φωνές των εφήβων, ώστε να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της βίας, της εκμετάλλευσης και της παρενόχλησης στο Διαδίκτυο και να εξασφαλισθεί ότι τα παιδιά θα μπορούν να επωφεληθούν πλήρως από τα οφέλη που τους προσφέρουν οι νέοι τρόποι επικοινωνίας».

Η νέα έκθεση διαπιστώνει ότι οι έφηβοι πιστεύουν ότι έχουν την ικανότητα να παραμείνουν ασφαλείς, με σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων να πιστεύει ότι μπορούν να αποφύγει τους κινδύνους στο Internet. Περίπου 6 στους 10 δήλωσαν ότι το να κάνουν νέες γνωριμίες στον ψηφιακό χώρο είναι αρκετά ή και πολύ σημαντικό για αυτούς, αλλά μόνο το 36% πιστεύει ακράδαντα ότι μπορεί να καταλάβει πότε κάποιοι άνθρωποι ψεύδονται σχετικά με το ποιοι είναι στο Διαδίκτυο.

Πάνω από τα δύο τρίτα των κοριτσιών, το 67%, συμφωνούν απόλυτα ότι θα ανησυχούσαν αν λάμβαναν σεξουαλικά σχόλια ή αιτήματα μέσω του Διαδικτύου, σε σύγκριση με το 47% των αγοριών. Όταν, πράγματι, υπάρχουν απειλές, οι περισσότεροι έφηβοι στρέφονται σε φίλους παρά στους γονείς ή στους δασκάλους τους, αλλά λιγότερο από τους μισούς δηλώνουν με βεβαιότητα ότι γνωρίζουν πώς να βοηθήσουν ένα φίλο που αντιμετωπίζει ένα κίνδυνο στο διαδίκτυο.

Άλλα ευρήματα από την έκθεση «Κίνδυνοι και δυνατότητες: Μεγαλώνοντας σε διαδικτυακό περιβάλλον» περιλαμβάνουν:

· Τα δύο τρίτα των 18χρονων στην Υποσαχάρια Αφρική και τη Λατινική Αμερική και Καραϊβική, πιστεύουν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι διατρέχουν κίνδυνο να παρενοχληθούν σεξουαλικά ή να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης στο διαδίκτυο. Αντίστοιχα το 33% των ερωτηθέντων στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

· Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων στην Υποσαχάρια Αφρική και τη Λατινική Αμερική και Καραϊβική, είτε πιστεύουν ακράδαντα, ή αρκετά, ότι οι φίλοι τους θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο στο διαδίκτυο, σε σύγκριση με 33% στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

· Οι 18χρονοι στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να αποφύγουν τους κινδύνους στο διαδίκτυο με το 94% να συμφωνούν απόλυτα ή αρκετά ότι μπορούν να προστατεύουν τον εαυτό τους στα κοινωνικά δίκτυα. Στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, μόνο το 41% συμφωνούν απόλυτα και ένα επιπλέον 37% συμφωνούν αρκετά.

· Οι έφηβοι στην Υποσαχάρια Αφρική φαίνεται να αξιολογούν πιο θετικά τη δημιουργία νέων γνωριμιών στο διαδίκτυο, με 79% να λένε ότι είναι είτε πολύ ή αρκετά σημαντικό. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο το 63% λένε ότι δεν είναι πολύ ή καθόλου σημαντικό να κάνουν νέες γνωριμίες στο διαδίκτυο.

· Στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, το 63% των ερωτηθέντων δηλώνουν με βεβαιότητα ότι θα το έλεγαν σε ένα φίλο τους, αν αισθάνονταν ότι απειλούνται στο διαδίκτυο, σε σύγκριση με το 46% που θα το έλεγαν σε ένα γονέα. Μόνο το 9% θα το έλεγε σε ένα δάσκαλο.

Για να προωθήσει τη συμμετοχή των παιδιών και των εφήβων ώστε να μπει ένα τέλος στη βία στο διαδίκτυο, η UNICEF ξεκινά το #ReplyforAll, που αποτελεί μέρος της παγκόσμιας πρωτοβουλίας Τέλος στη Βία κατά των Παιδιών. Το #ReplyforAll θέτει στο επίκεντρο τους εφήβους ως αγγελιοφόρους και υποστηρικτές, ώστε να παραμένουν οι ίδιοι ασφαλείς στο Διαδίκτυο. Παιδιά και έφηβοι θα κληθούν να δώσουν τις συμβουλές τους για τους καλύτερους τρόπους να αντιδράσουν στην άσκηση βίας ή άλλους κινδύνους στο Διαδίκτυο και να ευαισθητοποιήσουν τους φίλους τους μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Το έργο αυτό έχει υποστηριχθεί από την Παγκόσμια Συμμαχία WePROTECT, η οποία είναι αφιερωμένη στον τερματισμό της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών στο διαδίκτυο μέσω δράσεων σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.