Σε λάθη και παραλείψεις του συστήματος εκκαθάρισης της συναλλαγής του ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους του, αποδίδουν οι φυσικοθεραπευτές τις περικοπές που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους του Οργανισμού.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών χαιρέτισε τη νέα προσπάθεια της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, χαρακτηρίζοντάς την μια βαθιά τομή που σηματοδοτεί μια νέα αρχή στη σχέση των συμβεβλημένων παρόχων με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς πλέον θα εκκαθαρίζεται το 100% της δαπάνης.

Στην εκκαθάριση του Ιανουαρίου του 2016 προέκυψαν διάφορα ζητήματα που έχουν δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στο σώμα των συμβεβλημένων φυσικοθεραπευτών που έχουν να κάνουν με τα κενά του συστήματος καταχώρησης των παραπεμπτικών (e-δαπυ) καθώς είναι αρκετοί οι παράμετροι που έπρεπε να υπολογιστούν για συνεδρίες φυσικοθεραπείας που δεν εκτελούνται άπαξ, αλλά έχουν μια χρονική διάρκεια.

Ο ΠΣΦ σημείωσε επίσης, πως "η παντελής έλλειψη υποτυπώδους ελέγχου στα κατατεθειμένα παραπεμπτικά από περιφερειακές διευθύνσεις που είχαν αποδεδειγμένα αυξημένο όγκο εργασίας, δημιούργησε στρεβλώσεις όσον αφορά τις καταθέσεις π.χ. ειδικών γνωματεύσεων στις φυσικοθεραπείες κατ΄ οίκον, όπου εδώ θα πρέπει να αναφερθεί και η συνυπευθυνότητα των ελεγκτών ιατρών που δεν έπρεπε να θεωρούν τέτοια παραπεμπτικά.

Όλα αυτά τα επιμέρους προβλήματα και μερικά ακόμη που ευτυχώς  επιλύονται με τις παρεμβάσεις της διοίκησης, έχουν αφήσει εκατοντάδες φυσικοθεραπευτές απλήρωτους που πρέπει να ακολουθήσουν την πρακτική των ενστάσεων που σημαίνει πολυήμερες καθυστερήσεις στις πληρωμές.

Ήδη ο ΕΟΠΥΥ έχει καθυστερήσει δραματικά, λόγω της εισαγωγής του νέου τρόπου εκκαθάρισης". 

Κάλεσε έτσι τον ΕΟΠΥΥ "να σεβαστεί τον κόπο και τον ιδρώτα του συμβεβλημένου φυσικοθεραπευτή επιλύοντας τα διαδικαστικά προβλήματα που οφείλονται σε λάθη και παραλείψεις του συστήματος, κατά την εκκαθάριση με δειγματοληπτικό έλεγχο”.

Τόνισε ακόμη, ότι  ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να επιταχύνει τις πληρωμές για τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2016 και να προετοιμαστεί για την εκκαθάριση και την απόδοση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που εκκρεμούν από το 2010. Σημείωσε επίσης, ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει εκκαθαρίσει τις δαπάνες από το 2012 και οφείλει το 10% στους παρόχους.