Μόνο τα απολύτως επείγοντα περιστατικά θα καλύπτονται σήμερα από τις δημόσιες δομές υγείας, ενώ όσοι επιχειρήσουν να επισκεφτούν τον γιατρό τους που είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να τον πληρώσουν και να αναζητήσουν την αμοιβή της επίσκεψης από το Ταμείο τους.

Νοσοκομειακοί γιατροί και γιατροί ΠΕΔΥ, αλλά και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη απεργία, ενώ οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, ξεκινούν επίσχεση παροχής υπηρεσιών και θα δέχονται ασθενείς τοις μετρητοίς.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) ξεκινά τις κινητοποιήσεις της από τις 8.30 το πρωί κλείνοντας την Αριστοτέλους, μέχρι τις 11 π.μ. που θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας  και θα ακολουθήσει πορεία με προορισμό τη Βουλή.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν εκδίωξη των εργολάβων, επανασύσταση των οργανικών θέσεων, μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, Δωρεάν Δημόσια Υγεία – Πρόνοια με καθολική πρόσβαση, επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση, μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού, ανανέωση συμβάσεων των εργαζομένων που υπηρετούν στην εκτέλεση κοινοτικών προγραμμάτων, ένταξη στα ΒΑΕ, κατάργηση του Αντιασφαλιστικού Ν. 4387/2016 και ανάκτηση των Μνημονιακών Απωλειών.

Οι γιατροί
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ)
με 24ωρη απεργία διεκδικεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, χρηματοδότηση νοσοκομείων και κέντρων υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, επιστημονική και επαγγελματική αξιοπρέπεια για τους νέους γιατρούς, δωρεάν δημόσια περίθαλψη.

Στις κινητοποιήσεις με 4ωρη στάση εργασίας, θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι στις δομές του ΠΕΔΥ, με απόφαση της ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ - ΠΕΔΥ, ενώ με απόφαση της ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ επίσχεση παροχής υπηρεσιών ξεκινούν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί διεκδικώντας την πληρωμή τους και την άρση πρόσθετων επιβαρύνσεων που αφαιρούν σημαντικό μέρος των αμοιβών τους από τον Οργανισμό (ξαφνικό τέλος 2% υπέρ των εργαζομένων του Οργανισμού).

Υποστήριξη στις κινητοποιήσεις του ιατρικού σώματος εξέφρασε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο οποίος κάλεσε όλους τους γιατρούς των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και των Μονάδων ΠΕΔΥ να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις διεκδικώντας  χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας, προσλήψεις προσωπικού, επιστημονική και επαγγελματική αξιοπρέπεια του συνόλου των επιστημόνων και δη των νέων ιατρών. 

Αντίστοιχα, ο ΙΣΑ ανακοίνωσε ότι στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ιατρών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των μονάδων ΠΕΔΥ καθώς και την επίσχεση εργασίας των ιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ που παραμένουν απλήρωτοι από τον Ιανουάριο του 2016 και διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους.