Για άλλη μια φορά τα βλαστοκύτταρα φαίνεται ότι έκαναν το "θαύμα" τους.

Η νόσος Χάντινγκτον είναι ανίατη, αλλά, πλέον, οι ασθενείς μπορούν να ελπίζουν ότι στα επόμενα χρόνια θα αναπτυχθεί νέα θεραπεία, που θα ανακουφίζει από τα συμπτώματα και θα "φρενάρει" την εξέλιξή της. Αυτό που έκαναν Αμερικανοί και Δανοί επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης και του Κέντρου Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, είναι να εισάγουν στον εγκέφαλο άρρωστων πονικών υγιή ανθρώπινα βοηθητικά εγκεφαλικά κύτταρα. Πρόκειται για τα λεγόμενα γλοιακά κύτταρα (αστροκύτταρα), όπως εξήγησε ο επικεφαλής καθηγητής Στίβεν Γκόλντμαν.

Τα γλοιακά κύτταρα υποστηρίζουν τις λειτουργίες των νευρώνων και, όπως έδειξε η έρευνα, η αντικατάσταση των δυσλειτουργικών γλοιακών κυττάρων των ζώων με υγιή γλοιακά κύτταρα ανέστειλε την επιδείνωση της νόσου και έσωσε πολλούς νευρώνες, που αλλιώς θα καταστρέφονταν.

«Ο ρόλος των γλοιακών κυττάρων στην εξέλιξη της νόσου Χάντιγκτον ποτέ δεν είχε πραγματικά μελετηθεί έως τώρα. Η μελέτη μας δείχνει ότι όχι μόνο είναι σημαντικοί παράγοντες της νόσου, αλλά ότι πιθανώς κρατούν το κλειδί για νέες θεραπευτικές στρατηγικές» δήλωσε ο καθηγητής Στίβεν Γκόλντμαν. «Για πρώτη φορά δοκιμάσαμε μια τέτοια μεταμόσχευση κυττάρων και τα αποτελέσματα είναι απρόσμενα θετικά. Είναι πολλά υποσχόμενα και μπορεί να αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η νόσος Χάντιγκτον είναι μια κληρονομική νευροεκφυλιστική πάθηση, η οποία σταδιακά προκαλεί ανεξέλεγκτες κινήσεις του ασθενούς, προβλήματα συντονισμού, νοητικά ελλείμματα και κατάθλιψη. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί τρόπος να επιβραδυνθεί η εξέλιξή της, που αποβαίνει μοιραία.
Η νόσος προκαλεί τη μεγαλύτερη ζημιά σε μια περιοχή του εγκεφάλου, το ραβδωτό σώμα. Η εμφύτευση βλαστοκυττάρων, από όπου προέκυψαν αστροκύτταρα, στο ραβδωτό σώμα ποντικιών, που έπασχαν από τη νόσο Χάντιγκτον, βοήθησε τους εγκεφαλικούς νευρώνες τους να μείνουν πιο υγιείς και παρέτεινε τη ζωή των άρρωστων πειραματόζωων.

Επίσης τα τεστ που ακολούθησαν (μνήμης, κινητικότητας κ.ά.), έδειξαν ότι τα ζώα, που είχαν κάνει τη θεραπεία, εμφάνιζαν σαφώς καλύτερη συμπεριφορά, σε σχέση με όσα δεν την είχαν κάνει. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ελπίδες για μελλοντική εφαρμογή της θεραπείας και στους ανθρώπους.
Τα υγιή γλοιακά κύτταρα φαίνεται να αποκαθιστούν το επίπεδο του καλίου στον εγκέφαλο, το οποίο είναι ζωτικό για τις κινητικές και νοητικές λειτουργίες, αλλά διαταράσσεται στη νόσο Χάντιγκτον. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν την ίδια τεχνική (μεταμόσχευση υγιών γλοιακών κυττάρων στον εγκέφαλο) και σε άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις.
Πάντως θα ακολουθήσουν περαιτέρω πειράματα σε ζώα, προτού ξεκινήσει η πρώτη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους.