Άλλη μια έρευνα που αποθεώνει τον γάμο. Αυτή τη φορά τα ευρήματα αναφέρουν ότι οι παντρεμένοι έχουν 14% περισσότερες πιθανότητες "να τη γλιτώσουν", εάν πάθουν έμφραγμα

Με βάση τα ιατρικά αρχεία 25.000 ανθρώπων, για την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2000 μέχρι τον Μάρτιο του 2013, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όσοι έχουν πάρει διαζύγιο, έχουν 7% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μετά από έμφραγμα, σε σύγκριση με τους εργένηδες. Ίσως εξαιτίας του στρες ή της κοινωνικής απομόνωσης που βιώνουν.

Στη μελέτη συμμετείχαν άτομα μέσου όρου ηλικίας 67 χρόνων, με πάνω από το 60% να είναι άνδρες, όπως ανακοινώθηκε στο συνέδριο της Βρετανικής Καρδιαγγειακής Εταιρείας, που έγινε στο Μάντσεστερ. Μάλιστα οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα οφέλη στην υγεία, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν οφείλονται στον θεσμό του γάμου αυτόν καθαυτόν, αλλά στην υποστήριξη που υπάρχει ανάμεσα στο ζευγάρι.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Nicholas Gollop, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας στο Νόργουιτς, διαπίστωσαν όχι μόνο ότι οι παντρεμένοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν μετά το έμφραγμα, σε σχέση με όσους δεν είχαν μόνιμη σχέση, αλλά και ότι μένουν στο νοσοκομείο για περίπου έξι μέρες μετά το οξύ καρδιακό επεισόδιο, δύο ημέρες λιγότερο από τους εργένηδες.

Ο Mike Knapton, αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, επεσήμανε πάντως το εξής: "Ένα καρδιακό επεισόδιο μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στο σώμα, αλλά και στην ψυχή. Συνέπειες, που οι περισσότερες είναι καλά κρυμμένες από τον πολύ κόσμο. Τα εν λόγω ευρήματα δείχνουν ότι η στήριξη, που προσφέρει ο/η σύζυγος, μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα ευεργετική για τον ασθενή. Όταν παθαίνεις έμφραγμα, είσαι δεν είσαι παντρεμένος, είναι σημαντικό να θυμάσαι πως δεν είσαι μόνος. Άμα επισκεφθείς κάποιο κέντρο αποκατάστασης, και θα ανακάμψεις - σωματικά και ψυχικά - και θα γνωρίσεις ανθρώπους, που περνάνε παρόμοιες καταστάσεις με σένα και ξέρουν, ακριβώς, πώς αισθάνεσαι".