Στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, σύμφωνα με το BBC και το ΑΠΕ, ανακοινώθηκε ότι το πιλοτικό φάρμακο, με την κωδική ονομασία ΒΡΜ31510, συρρίκνωσε μερικούς όγκους περίπου κατά το ένα τέταρτο.

Στόχος των ειδικών της Αμερικανικής εταιρίας βιοτεχνολογίας Berg ήταν να κάνουν υγιές ένα καρκινικό κύτταρο και το νέο, ελπιδοφόρο φάρμακο, θα δοκιμαστεί, πλέον, σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές. 

Οι ερευνητές προσπάθησαν να αντιστρέψουν το φαινόμενο Warburg - κατά το οποίο τα καρκινικά κύτταρα αλλάζουν την "ενέργειά" τους. Τα στοιχεία από 85 ασθενείς δείχνουν ότι το νέο φάρμακο σκοτώνει τους όγκους, μολονότι οι αρχικές μελέτες έγιναν για να διαπιστωθεί η τοξικότητά του. Είδαν, παρόλα αυτά, ότι σε έναν ασθενή ο όγκος συρρικνώθηκε κατά 25%.

Ένας εκ των ιδρυτών της εταιρίας Berg, o Dr Niven Narain, δήλωσε: "Αν και ακόμη είναι οι πολύ πρώτες μέρες για τα φάρμακα τεχνητής νοημοσύνης, το μέλλον τους ανήκει. Αυτός ο συνδυασμός βιολογίας και τεχνητής νοημοσύνης μέσω υπερυπολογιστών θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τη βάση του καρκίνου σε μεγαλύτερο βάθος, πράγμα που θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε νέα φάρμακα και να αποφασίσουμε σε ποιους ασθενείς θα τα δώσουμε, ώστε να αυξήσουμε την επιβίωσή τους».