Από τα δεκατέσσερα αντικαταθλιπτικά φάρμακα που εξέτασαν σε μετα-ανάλυση οι επιστήμονες, μόνο ένα, η φλουοξετίνη (prozac, ladose και άλλα), ήταν πιο αποτελεσματική από το placebo, σε παιδιά και σε νέους με μείζονα κατάθλιψη.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα στο είδος της και εγείρει ανησυχίες για το κατά πόσο είναι, τελικά, αποτελεσματικά τα αντικαταθλιπτικά. Τα ενδιαφέροντα στοιχεία προέρχονται από 34 κλινικές δοκιμές, στις οποίες συμμετείχαν 5.260 παιδιά και νέοι, ηλικίας από 9 έως 18 χρόνων.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ένα άλλο φάρμακο, η βενλαφαξίνη, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονικών σκέψεων και απόπειρας αυτοκτονίας. Όπως είπαν, δεδομένου ότι όλα αυτά τα σκευάσματα εξακολουθούν να συνταγογραφούνται, χρειάζεται στενή παρακολούθηση των παιδιών και των νέων, που είναι υπό θεραπεία, ειδικά, δε, στην έναρξή της.

Τα τελευταία 5 χρόνια ο αριθμός των παιδιών που παίρνουν αντικαταθλιπτικά έχει αυξηθεί. Η μείζων κατάθλιψη επηρέαζει το 3% των παιδιών ηλικίας από 6 έως 12 χρόνων και το 6% των εφήβων ηλικίας από 13 έως 18 ετών. Το 2004 ο FDA είχε προειδοποιήσει να μην δίνονται αντικαταθλιπτικά φάρμακα σε νέους μέχρι 24 ετών, λόγω του αυτοκτονικού ιδεασμού, που μπορεί να προκαλούν. Πρόσφατη έκθεση για 70 μελέτες βρήκε ότι αυτά τα φάρμακα είναι "δίκοπο μαχαίρι", καθώς συνδέονται άμεσα με απόπειρες αυτοκτονίας και με θανάτους, χωρίς αυτό να αναγράφεται με σαφήνεια στο φύλλο οδηγιών.

Οι επιστήμονες, που έκαναν τη μετα-ανάλυση, έκαναν λόγο για αδιαφάνεια των κλινικών μελετών που αφορούν στα αντικαταθλιπτικά, από τις οποίες τα δύο τρίτα έχουν χρηματοδοτηθεί από φαρμακευτικές εταιρείες. Όπως είπαν χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην ακρίβεια των δημοσιευμένων και μη δημοσιευμένων μελετών».