Ανισότητες παρατηρούνται διεθνώς μεταξύ των γιατρών όλων των ειδικοτήτων. Οι άνδρες γιατροί πληρώνονται πολύ καλύτερα από τις γυναίκες συναδέλφους τους και οι λευκοί γιατροί καλύτερα από τους μαύρους. Οπότε, με βάση αυτό το σκπετικό, εύλογο είναι μια μαύρη γυναίκα γιατρός να βρίσκεται στη βάση της μισθολογικής κλίμακας.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίοου της Νότιας Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ανουπάμ Τζένα, δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο "British Medical Journal" (BMJ), αφού ανέλυσαν στοιχεία για τα ετήσια εισοδήματα άνω των 60.000 γιατρών σε διάστημα 14 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι ο λευκός άνδρας γιατρός στις ΗΠΑ έχει μέσο ετήσιο εισόδημα 254.042 δολαρίων, έναντι 188.230 δολαρίων του μέσου μαύρου άνδρα γιατρού, δηλαδή μια διαφορά της τάξης περίπου του 35%, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Η λευκή γυναίκα γιατρός έχει μέσο ετήσια εισόδημα 163.234 δολαρίων και η μαύρη γιατρός 152.784 δολαρίων.

Με άλλα λόγια, παρά τους αγώνες για ισότητα των φύλων και των φυλών, οι διαφορές ζουν και βασιλεύουν ακόμη και στην ισχυρότερη δημοκρατία του κόσμου, παρόλο που όλοι οι γιατροί έχουν την ίδια υψηλή μόρφωση και κάνουν την ίδια απαιτητική εργασία.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι διαφορές αυτές στα εισοδήματα δεν μπορούν να εξηγηθούν με βάση διαφορές μεταξύ των γιατρών στην ειδικότητα, στον αριθμό των ωρών εργασίας, στη γεωγραφική περιοχή, στην εμπειρία κάθε γιατρού ή άλλους παράγοντες.
Για «βαθιά ανησυχητικά ευρήματα» έκανε λόγο ο Τζένα και τόνισε ότι, μεταξύ άλλων, όλα αυτά δεν αποτελούν κίνητρο για να εισέλθουν στο επάγγελμα του γιατρού οι πραγματικά καλύτεροι.