Οικονομικές διαφορές προκύπτουν μεταξύ των μόνιμων γιατρών του ΕΟΠΥΥ (π. ΙΚΑ), ανάλογα με την υγειονομική περιφέρεια στην οποία βρίσκονται.

Η κάθε ΥΠΕ ερμηνεύει διαφορετικά το νομικό πλαίσιο και τους κανονισμούς, με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζονται πάντα τα επιδόματα ή η προϋπηρεσία, το αγροτικό ή η ειδικότητα.

Το γεγονός αυτό επισήμαναν σήμερα οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ), σε συνάντηση που είχαν με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό για τη λειτουργία των ΥΠΕ.

Όπως ανακοίνωσε η ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ, μετά τη συνάντηση, "οι Υγειονομικές Περιφέρειες δεν λειτουργούν μέσα σε ενιαίο πλαίσιο ερμηνεύοντας διαφορετικά η καθεμιά, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και τους κανονισμούς.

Στην 3η και στην 4η ΥΠΕ δεν έχουν συμπεριληφθεί στα ΦΕΚ όσοι έχουν δικαστικές αποφάσεις, φαινόμενο μοναδικό. Η 6η ΥΠΕ αναγνώρισε την προϋπηρεσία σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η 3η ενώ αναγνωρίζει το Επίδομα Βιβλιοθήκης και το Νοσοκομειακό, δεν αναγνωρίζει την προϋπηρεσία στο ΙΚΑ και στον ΕΟΠΥΥ, αναγνωρίζοντας παράλληλα την υπηρεσία του αγροτικού και της ειδικότητας. Άλλες ΥΠΕ δεν έχουν ακόμη λάβει θέση για το μισθολόγιο των ΠΑΑ αναμένοντας νομοθετική ρύθμιση".

Για την ασφαλή επίλυση του ζητήματος η Ομοσπονδία έχει εκπονήσει σχέδιο αναγνώρισης της προϋπηρεσίας σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί μέσω τροπολογίας. "Αναμένουμε άμεσα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου τη θέση, όσον αφορά την αναγνώριση της προϋπηρεσίας, όπως προέκυψε στην 6η ΥΠΕ και τη εφαρμογή του άρθρου 15 του Νόμου 3205/2004 περί προϋπηρεσίας και μισθολογικής εξέλιξης", επισημαίνει η Ομοσπονδία η οποία σημειώνει πως "στην περίπτωση που μπορεί να παρακαμφθεί η νομοθετική ρύθμιση, τότε πρέπει να ισχύσει πανελλαδικά και όχι μεμονωμένα".

Σύμφωνα με την ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ, επίσης εκκρεμεί η αλλαγή των κριτηρίων αξιολόγησης όσον αφορά την θέση του διευθυντή (20ετία). Στο σημείο αυτό εξηγεί πως πρέπει να σταματήσει να απαξιώνεται το επιστημονικό προσωπικό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας  και γιατροί  που εντάχτηκαν σε συγκεκριμένη εργασιακή σχέση, έχουν δικαίωμα να διεκδικούν αυτά που τους αναλογούν. Η Ομοσπονδία πρότεινε στον Αναπληρωτή Υπουργό την πολιτική ανάληψη ευθύνης για τον συντονισμό των ΥΠΕ από πολιτικό πρόσωπο με την συμβολή και βοήθεια της ΠΟΣΕΥΠ- ΕΟΠΥΥ. Στην κατεύθυνση αυτή, εντάσσουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ και το θέμα των δικαστικών αποφάσεων που απασχολεί τους συναδέλφους τους, λέγοντας πως "ένα σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας δεν χρειάζεται δικαστικές αποφάσεις για να λειτουργήσει, αλλά πολιτικό προγραμματισμό σε άμεση συνεργασία με τους φορείς των εργαζομένων".

Καταλήγοντας οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΕΥΠ - ΕΟΠΥΥ σημείωσαν πως "τα αιτήματα της Ομοσπονδίας πρέπει μέσα στον Αύγουστο να υλοποιηθούν. Αρχές του Σεπτέμβρη θα συγκληθεί η Ολομέλεια της ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ για λήψη αποφάσεων, αν το Υπουργείο και οι ΥΠΕ μέχρι τότε δεν ανταποκριθούν στις αυτονόητες υποχρεώσεις τους. Η περίοδος χάριτος έχει τελειώσει".