Επιστήμονες στον Καναδά δοκίμασαν τη νέα μέθοδο σε 24 ασθενείς ηλικίας από 18 έως 50 χρόνων, από τρία νοσοκομεία της χώρας και τους παρακολούθησαν για 13 χρόνια.

Στους 23 από τους 24 ασθενείς η θεραπεία μείωσε εντυπωσιακά την εμφάνιση της ασθένειας, αλλά ένας ασθενής, δυστυχώς, δεν τα κατάφερε. Πέθανε από οξεία ηπατική ανεπάρκεια και σήψη λόγω της χημειοθεραπείας.

Η πειραματική μέθοδος κάνει ένα βήμα παραπάνω από το να συμπεριλάβει την επιθετική χημειοθεραπεία και τα βλαστοκύτταρα. Καταστρέφει πλήρως το ανοσοποιητικό σύστημα και το αναγεννά, αλλά ενέχει σοβαρούς κινδύνους παρενεργειών για τους ασθενείς, γι' αυτό δεν είναι συνετό, προς το παρόν τουλάχιστον, να τύχει ευρείας εφαρμογής, λένε οι ερευνητές, με επικεφαλής τους καθηγητές Χάρλοντ Άττκινς και Μαρκ Φρίντμαν του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου της Οτάβα.

Μετά από μια αρχική φάση πολύ ισχυρής χημειοθεραπείας, ακολούθησε η αυτόλογη μεταμόσχευση βλαστικών αιμοποιητικών κυττάρων. Ο συνδυασμός αυτός σταμάτησε πλήρως τις υποτροπές και τις νέες εγκεφαλικές βλάβες στους 23 πάσχοντες, χωρίς να χρειαστεί να παίρνουν φάρμακα όλο αυτό το διάστημα. Οι 8 από τους 23 ασθενείς εμφάνισαν, μάλιστα, σταθερή βελτίωση 7,5 χρόνια μετά τη θεραπεία.

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια από τις συχνότερες χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάσχουν περίπου 12.000, ως επί το πλείστον παραγωγικής ηλικίας. Υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές θεραπείες διαθέσιμες, αλλά το πρόβλημα συμμόρφωσης των ασθενών σε αυτές είναι υπαρκτό. Για τούτο και η επιστημονική έρευνα δεν σταματά.

Οι ερευνητές δεν κατέστειλαν απλώς το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών, αλλά το κατέστρεψαν τελείως με ένα ισχυρότατο "κοκτέιλ" φαρμάκων, που διαπέρασε και τον αιματο-εγκεφαλικό φραγμό, εξαλείφοντας κάθε μνήμη του παλαιού άρρωστου ανοσοποιητικού συστήματος. Ακολούθησε η μεταμόσχευση των βλαστοκυττάρων, τα οποία αναγέννησαν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

«Για πρώτη φορά υπήρξε πλήρης και μακρόχρονη καταστολή κάθε φλεγμονώδους δραστηριότητας στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση. Στο 70% των ασθενών η νόσος σταμάτησε τελείως να εξελίσσεται» είπαν οι ερευνητές.

Τέσσερα έως 13 χρόνια μετά τη θεραπεία κανείς ασθενής δεν εμφάνισε υποτροπή των συμπτωμάτων ή εμφάνιση νέων εγκεφαλικών βλαβών. Πριν από τη θεραπεία οι ασθενείς εκδήλωναν κατά μέσο όρο 1,2 υποτροπές το χρόνο. Τρία χρόνια μετά τη θεραπεία έξι ασθενείς (37%), οι οποίοι προηγουμένως δυσκολεύονταν να περπατήσουν, ήταν, πια, σε θέση να επιστρέψουν στη δουλειά ή στο σχολείο τους, να παντρευτούν και να αποκτήσουν παιδιά.

Πάντως μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές θεωρούνται απαραίτητες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα και να ελαχιστοποιηθούν οι παρενέργειες. Επιπλέον όπως είπαν οι Καναδοί ερευνητές, σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια θεραπεία πρέπει να γίνεται είτε μόνο σε εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα με εμπειρία τόσο στη βλαστοκυτταρική θεραπεία όσο και στην πολλαπλή σκλήρυνση, είτε εντός κλινικών δοκιμών.