Η Ελλάδα είναι η πατρίδα της δημοφιλούς μεσογειακής διατροφής. Παρόλα αυτά κάτι κάνουμε λάθος, αφού, ενώ διαθέτουμε τόσο αγνά και υγιεινά προϊόντα και χοληστερίνη έχουμε και όταν ανεβαίνουμε στη ζυγαριά... αναστενάζει.

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση "The Lancet Diabetes & Endocrinology" έδειξε ότι οι άνθρωποι που τρώνε πολλά φυτικά λίπη, όταν ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε λάδι και σε ξηρούς καρπούς, όχι μόνο δεν παχαίνουν, αλλά μπορούν να χάσουν περισσότερα κιλά, σε σχέση με όσους κάνουν δίαιτα βασισμένη στα χαμηλά λιπαρά. 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Ραμόν Εστρούχ του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, πραγματοποίησαν μια κλινική δοκιμή με περίπου 7.500 άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 55 έως 80 ετών.
Τα άτομα αυτά χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες: μία που ακολουθούσε μεσογειακή διατροφή πλούσια σε λάδι (τουλάχιστον τέσσερα κουταλάκια παρθένο ελαιόλαδο την ημέρα) και χωρίς περιορισμό θερμίδων, μία δεύτερη που - αντί για λάδι - έκανε το ίδιο με πολλούς ξηρούς καρπούς (τουλάχιστον 30 γραμμάρια την ημέρα) και μια τρίτη ομάδα, που δεν έκανε μεσογειακή διατροφή, αλλά απέφευγε όλα τα λίπη, ζωικά και φυτικά. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν διαβήτη ή υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο και πάνω από το 90% είχε από λίγα έως πολλά παραπανίσια κιλά.

Μετά από πέντε χρόνια, η συνολική ποσότητα λιπών είχε μειωθεί ελαφρά στην τρίτη ομάδα (από 40% σε 37,4%), ενώ είχε αυξηθεί ελαφρά στις δύο ομάδες της μεσογειακής διατροφής (από 40% σε 41,8% και από 40,4% σε 42,2% αντίστοιχα). Και στις τρεις ομάδες υπήρξε απώλεια βάρους. Η μεγαλύτερη ήταν στην πρώτη μεσογειακή ομάδα, που κατανάλωνε πολύ λάδι (μείωση 0,88 κιλών ανά άτομο) και ακολουθούσαν η ομάδα της μεσογειακής διατροφής με τους ξηρούς καρπούς (μείωση 0,60 κιλών) και, τέλος, η ομάδα των χαμηλών λιπαρών (μείωση 0,40 κιλών).

Οι ερευνητές τόνισαν ότι έχει μεγαλύτερη σημασία η διάκριση ανάμεσα σε υγιεινά και σε ανθυγιεινά λιπαρά, παρά η γενικευμένη αποφυγή όλων των λιπαρών. 

«Παραπλανιούνται οι καταναλωτές και διαλέγουν τροφές με βάση το συνολικό περιεχόμενό τους σε λίπη και σε θερμίδες, αντί για τα πραγματικά οφέλη τους για την υγεία» δήλωσε ο καθηγητής Νταρίους Μοζαφαριάν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστώνης, σε σχετικό σχόλιο στο ίδιο ιατρικό περιοδικό.