Παράβολο για εξέταση ζητούν τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) από τους ανασφάλιστους που υποβάλλουν αίτημα χορήγησης προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας, παρά την κατάργηση της υποχρέωσης από πρόσφατο νόμο.

Συγκεκριμένα, η υποχρέωση κατάργησης του παραβόλου για τους ανασφάλιστους και τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, ρυθμίστηκε με το ν.4368/2016.

Οι βουλευτές από το Ποτάμι κ.κ. Κώστας Μπαργιώτας (Λάρισας), Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης) και Ιλχάν Αχμέτ (Ροδόπης) κατέθεσαν ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς, τονίζοντας ότι μετά την έκδοση του ν. 4368/2016 (ΦΕΚ Α’ 21) που στο άρθρο 33 ορίζει τα σχετικά με την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, καθώς και την έκδοση της ΚΥΑ Α3(γ)/ΓΠ/οικ. 25132/4.4.2016 (ΦΕΚ Β’ 908) με θέμα «Ρυθμίσεις για την διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας» το πρόβλημα επιτάθηκε.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές επισημαίνουν ότι όταν ρωτήθηκε ο  αρμόδιος υποδιοικητής του ΙΚΑ, κ. Δούκας, ανέφερε τα εξής: «Πράγματι, ο ισχύων νόμος Στρατούλη προβλέπει ότι οι ανασφάλιστοι δεν καταβάλλουν παράβολο στα ΚΕΠΑ. Όμως, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα ΚΕΠΑ πρέπει να πληρώνονται, καθώς έχουν ένα κόστος πολύ υψηλότερο από τα 50 ευρώ του κάθε παράβολου. Το υπουργείο Εργασίας, αλλά και το ΙΚΑ αναζητούν ήδη λύση, προκειμένου και οι ανασφάλιστοι να μην καταβάλλουν το παράβολο και τα ΚΕΠΑ να πληρώνονται κανονικά. Κάποιος πρέπει να πληρώνει τα ΚΕΠΑ, αλλά, ασφαλώς, αυτοί οι κάποιοι δεν μπορεί να είναι οι ανασφάλιστοι. Μάλιστα, έχει πραγματοποιηθεί και σχετική σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, υπό την προεδρία της αναπληρώτριας υπουργού Πρόνοιας Θεανούς Φωτίου. Θα το λύσουμε το θέμα». 

Με δεδομένα τα παραπάνω, "Το Ποτάμι" ρωτά τον Υπουργό σε ποια λύση προσανατολίζονται τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να λυθεί το πρόβλημα και να εφαρμοστεί ο νόμος.