Είναι αυτοί οι... ενοχλητικοί τύποι, που με τη φωτογραφική μηχανή ή το κινητό ανά χείρας φωτογραφίζουν συνεχώς τον εαυτό τους, τα φαγητά, τα αξιοθέατα και πολύ συχνά ανεβάζουν κιόλας τις φωτογραφίες στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης... Τους σχολιάζουμε πίσω από την πλάτη τους, λέγοντας: "Έλεος! Δεν καταλαβαίνουν ότι χάνουν τις στιγμές;". 

Έλα, όμως, που, τελικά, εκείνοι περνάνε καλύτερα από εκείνους που χλευάζουν το σπορ... Η έρευνα το είπε καθαρά. Όσοι τραβάνε πολλές φωτογραφίες από τα αξιοθέατα και γενικά από ό,τι τους τραβάει την προσοχή, δεν καταστρέφουν τις ταξιδιωτικές και όχι μόνο εμπειρίες τους, αλλά, αντίθετα, νιώθουν πιο ευτυχισμένοι.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Κριστίν Ντιλ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, μελέτησαν πάνω από 2000 ανθρώπους. Διαπιστώθηκε ότι, όσοι φωτογραφίζουν τις εμπειρίες τους, από μια βόλτα σε μια ξένη πόλη ή σε ένα μουσείο, μέχρι το εντυπωσιακό φαγητό, που μόλις τους σέρβιραν, περνάνε γενικά καλύτερα, σε σχέση με όσους αποφεύγουν τις φωτογραφίες.

«Η φωτογράφηση μπορεί να αυξήσει την ευχαρίστηση των θετικών εμπειριών, αυξάνοντας την προσωπική εμπλοκή κάποιου σε αυτές» δήλωσε η Κριστίν Ντιλ χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα, τρία σε πραγματικές συνθήκες και έξι στο εργαστήριο, ζητώντας από τους εθελοντές είτε να φωτογραφίζουν ό,τι τους άρεσε γύρω τους, είτε όχι. Σχεδόν σε όλα τα πειράματα, όσοι τράβηξαν φωτογραφίες, δήλωσαν στη συνέχεια πως ένιωθαν καλύτερα, συγκριτικά με όσους δεν είχαν φωτογραφίσει τίποτε. Αυτό εξηγεί, κατά τους ερευνητές, γιατί οι χρήστες του Facebook «ανεβάζουν» στο κοινωνικό δίκτυο περίπου δύο δισεκατομμύρια φωτογραφίες κάθε μέρα, ενώ του Instagram γύρω στα 80 εκατομμύρια.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι δεν φαίνεται να ισχύει ο συνήθης αντίλογος, ότι, δηλαδή, η φωτογράφηση αποσπά κάποιον από την πραγματική βίωση μιας εμπειρίας, καθώς μάλλον συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Για παράδειγμα, σε ένα από τα πειράματα σε ένα μουσείο, όπου οι εθελοντές φορούσαν ειδικά γυαλιά, που κατέγραφαν τις κινήσεις των ματιών τους, όσοι τραβούσαν φωτογραφίες, περνούσαν περισσότερη ώρα κοιτάζοντας τα εκθέματα.
Σε ένα άλλο πείραμα διαπιστώθηκε ότι, ακόμη και όταν κανείς απλώς σκέπτεται την προοπτική ότι θα τραβήξει φωτογραφίες, αυτό τον κάνει να νιώθει πιο χαρούμενος με ό,τι καινούριο ζει.
Από την άλλη, εάν η κάμερα είναι βαριά, τότε η φωτογράφηση γυρνάει «μπούμερανγκ» και κανείς περνάει χειρότερα. Πιο δυσάρεστη μπορεί, επίσης, να γίνει μια εμπειρία, όταν φωτογραφηθεί κάτι που αφορά κάτι δυσάρεστο, π.χ. λιοντάρια να επιτίθενται σε ένα ελάφι.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό ψυχολογίας "Personality and Social Psychology".