Αντιμέτωποι με μια δύσκολη καθημερινότητα είναι όσοι πάσχουν από κάποιο ρευματικό νόσημα στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την Αθανασία Παππά, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικουύ Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ), έξι στους δέκα ρευματοπαθείς δεν επισκέπτονται άμεσα τον ειδικό γιατρό, τον ρευματολόγο, θεωρώντας κατάλληλο γιατρό άλλης ειδικότητας. Τέσσερις στους δέκα επισκέφθηκαν τον ρευματολόγο τουλάχιστον τρεις μήνες έπειτα από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Σε ό,τι αφορά στην αναγνωρισιμότητα των ρευματικών παθήσεων, ένας στους τρεις  θεωρεί ότι γνωρίζει τις ρευματικές παθήσεις, ωστόσο το ποσοστό άγνοιας για συγκεκριμένες ασθένειες, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος ή η ψωρισιακή αρθρίτιδα, η σπονδυλαρθρίτιδα ή το σκληρόδερμα ξεπέρασε το 70%. 

Υπολογίζεται πως περίπου 120 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από κάποιο ρευματικό νόσημα στην Ευρώπη ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός αγγίζει τα 3.000.000. Η ρευματοειδής αρθρίτδια κατέχει την πρώτη θέση και προσβάλλει τρεις φορές πιο συχνά τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Ακολουθούν η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα και η ψωριασική αρθρίτιδα. 

Με τη συμμετοχή περίπου 16.000 συνέδρων από 130 χώρες πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο το Ετήσιο Συνέδριο Ρευματικών Παθήσεων της EULAR (European League Against Rheumatism). Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσαν οι ειδικοί, τα δημόσια συστήματα υγείας δαπανούν πολύ μεγαλύτερα ποσά  από όσα δαπανούν για οποιοδήποτε άλλο νόσημα, συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη, των καρδιαγγειακών νοσημάτων, των αναπνευστικών νοσημάτων, ακόμη και του καρκίνου.

Τα κόστος αυτό θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο την επόμενη δεκαετία, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού, αλλά και του  δυτικού τρόπου ζωής (καθιστική ζωή, γρήγορο φαγητό, παχυσαρκία κ.τ.λ.). Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισε τα ρευματικά νοσήματα ως μία από τις πέντε μεγαλύτερες χρόνιες «πληγές» της υγείας του πληθυσμού (μαζί με τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες, τις ψυχικές νόσους και τον διαβήτη), στο πλαίσιο του Horizon 2020, του μεγαλύτερου προγράμματος έρευνας και καινοτομίας που έχει ποτέ υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η ευαισθητοποίηση του κοινού και η ενημέρωση και η εκπαίδευση των ασθενών αποτελούν σημαντικά στοιχεία της θεραπευτικής αντιμέτωπισης. Ένας σημαντικός  παράγοντας στην επιτυχημένη αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων είναι ο ενημερωμένος ασθενής, επεσήμανε η κα Παππά. "Κλειδί στην εκπαίδευση των ασθενών είναι το σπάσιμο των στερεότυπων, η μείωση των συμπτωμάτων, χρησιμοποιώντας τεχνικές αυτοβελτίωσης όπως η άσκηση, η διαχείριση της κίνησης, η χρήση βοηθημάτων και η συμπεριφορική αντιμετώπιση, καθώς και η έγκυρη ενημέρωση για τις υπάρχουσες θεραπείες, τις παρενέργειες και τον τρόπο αντιμετώπισής τους" πρόσθεσε. 

Η θεραπευτική προσέγγιση του ασθενούς, είπε ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας ΑΠΘ και μέλος της EMA Δημήτρης Κούβελας, είναι πολυδιάστατη και δεν πρέπει να περιορίζεται στη φαρμακευτική αγωγή. "Χρειάζεται συνδυασμός φαρμάκου, φυσικοθεραπείας, άσκησης, διατροφής και ψυχολογικής υποστήριξης.  Αξίζει να σημειωθεί ότι η φαρμακευτική  αντιμετώπιση των ρευματικών νόσων έχει εντυπωσιακή πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Πλέον οι αντιρευματικές θεραπείες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να παραμένουν πλήρως λειτουργικοί κα με καλή ποιότητα ζωής" κατέληξε.