Η οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται ως «σιωπηλή επιδημία», εξαιτίας των σπονδυλικών καταγμάτων, που δεν γίνονται άμεσα κλινικά αντιληπτά. 

Η ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης θεωρείται ο καλύτερος τρόπος για τον εντοπισμό και για την επιβεβαίωση της παρουσίας σπονδυλικών καταγμάτων. Για παράδειγμα, ο οστεοπορωτικός ασθενής που παρουσιάζει ραχιαλγία-οσφυαλγία-κύφωση ή αναφέρει μείωση του ύψους του πάνω από 4 εκατοστά, πρέπει να υποβάλλεται σε ακτινογράφηση της θωρακικής και της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα θα προσφέρει τα «voucher» των ακτινογραφιών μέσω γιατρών και φαρμακοποιών στους τελικούς δικαιούχους, οι οποίοι θα αξιολογούνται από τους πρώτους. Η καμπάνια αυτή υλοποιείται με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (Ε.Ε.Μ.Μ.Ο.). Η Ε.Ε.Μ.Μ.Ο και η ειδική επιστημονική ομάδα, που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό, έχουν αναλάβει την αξιολόγηση των ακτινογραφιών μέσα από ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα, που έχει δημιουργηθεί. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται και η ορθή αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και η παραπομπή του ασθενούς στον θεράποντα γιατρό τους, προς περαιτέρω αξιολόγηση της γενικότερης σκελετικής υγείας του ασθενούς.

Η εκτέλεση των ακτινογραφιών θα πραγματοποιείται σε συνεργασία με δύο αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων, την ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ για Αθήνα και Θεσσαλονίκη και την ΕΥΡΩΙΑΤΡΙΚΗ για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Δείτε το τηλεοπτικό σποτ