Τα εννέα στα δέκα εγκεφαλικά θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν ζούσαμε πιο υγιεινά και σεβόμασταν περισσότερο το περιβάλλον, λένε οι ειδικοί, μετά τα ευρήματα που ανακάλυψαν και δημοσιεύονται στο Lancet Neurology.

Οι επιστήμονες από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία, το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στις ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο της Λουντ στη Σουηδία και άλλα ερευνητικά κέντρα, εξέτασαν στοιχεία από 188 χώρες του κόσμου, που αφορούν στην περίοδο 1990-2013. Όπως διαπίστωσαν, τα τρία στα τέσσερα εγκεφαλικά (το 74,2%) σχετίζονται άμεσα με τον τρόπο ζωής και το 29,2% με την ατμοσφαιρική ρύπανση εντός και εκτός σπιτιού (οι παράγοντες αυτοί συχνά συνυπάρχουν, γι’ αυτό υπερβαίνει το άθροισμά τους το 100) - συγκεκριμένα μελέτησαν τα αιωρούμενα μικροσωματίδια.

Παγκοσμίως σχεδόν 15 εκατομμύρια άνθρωποι παθαίνουν κάθε χρόνο εγκεφαλικό επεισόδιο, με τα 6 εκατομμύρια να χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του και τα 5 εκατομμύρια να υφίστανται μόνιμες αναπηρίες, όπως διαταραχή ή απώλεια της ομιλίας, της όρασης και της κινητικότητας.

Πώς, όμως, η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με τα εγκεφαλικάΠροκαλεί αθηρωμάτωση στις αρτηρίες του εγκεφάλου και αυξάνει την πηκτικότητα του αίματος και την αρτηριακή πίεση. Επίσης υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ρήξης της αθηρωματικής πλάκας, που μπορεί να οδηγήσει στην απόφραξη μιας αρτηρίας του εγκεφάλου.

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Βάλερι Φέϊιν, καθηγητής επιδημιολογίας και νευρολογίας του του Εθνικού Ιδρύματος Εγκεφαλικών και Εφηρμοσμένων Νευροεπιστημών του Όκλαντ, είπε ότι, εάν είχαν συνυπολογιστεί στη μελέτη και οι ρύποι από την καύση ορυκτών καυσίμων, η επίπτωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα ήταν πολύ μεγαλύτερη. Πρότεινε, μάλιστα, να αποφεύγονται οι μετακινήσεις, όταν τα επίπεδα ρύπανσης είναι υψηλά.