Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο ως η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη. Την ημέρα αυτή τιμάται διεθνώς ο ανώνυμος αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει, προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά χωρίς ανταμοιβή: 10 λεπτά από τον χρόνο του και 400ml αίμα από τα 5 λίτρα που έχει.

Η 14η Ιουνίου είναι η ημερομηνία γέννησης του γιατρού Καρλ Λαντστάινερ, "πατέρα" της αιμοδοσίας, που το 1900 ανακάλυψε τις ομάδες αίματος και αργότερα το Ρέζους.

Φέτος το κεντρικό μήνυμα του εορτασμού είναι «Το αίμα μας ενώνει όλους /Blood connect us all». Σήμερα το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) διοργανώνει ημερίδα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, στην αίθουσα «Νέοι Φούρνοι» στον Πολυχώρο Τεχνόπολις στο Γκάζι στις 18.00 μ.μ. – 20.30 μ.μ. Θα υπάρχει panel με συμμετοχή εθελοντών αιμοδοτών, γιατρών, πασχόντων και εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα τονίσουν τον ρόλο εκείνων που είναι μέρος της "αλυσίδας του εθελοντισμού" στην αιμοδοσία. Θα ακολουθήσει συναυλία στις 21.00 με τη συμμετοχή μουσικών σχημάτων.

Στη χώρα μας μόνο το 52% του αίματος που συλλέγεται προέρχεται από εθελοντική αιμοδοσίαΤο 48% προέρχεται από δότες του συγγενικού περιβάλλοντος των ασθενών. Αντίθετα, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, το αίμα προέρχεται κατά 95-100% από εθελοντές αιμοδότες. Επίσης η Ελλάδα έχει πολύ μικρή δεξαμενή εθελοντών δοτών μυελού και μικρό αριθμό εθελοντών δοτών οργάνων. 
Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, ως αρμόδιος εθνικός φορέας για την προσέλκυση και για τη διατήρηση εθελοντών αιμοδοτών και την εξασφάλιση επαρκών αποθεμάτων αίματος, οργανώνει καμπάνια με στόχο την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για την εθελοντική αιμοδοσία.

Αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία την εποχή που διανύουμε, καθώς κάθε χρόνο το καλοκαίρι οι ανάγκες για αίμα είναι αυξημένες.